Ancelotti: Z porážky se musíme poučit, sezóna je dlouhá. Výsledek neodpovídá plně dění na hřišti

Ancelotti: Z porážky se musíme poučit, sezóna je dlouhá. Výsledek neodpovídá plně dění na hřišti
Carlo Ancelotti (zdroj: realmadrid.com)

Trenér Carlo Ancelotti měl nelehký úkol. Po utkání s Barcelonou, které jeho tým prohrál 0:4, musel před novináři zanalyzovat zápas. Uvedl, že tým dle jeho názoru odehrál dobrý první poločas, a i do druhého vstoupil dobře. Po dvou inkasovaných brankách ale začal hrát na riziko a z toho pramenily další dvě branky. Co na tiskové konferenci zaznělo?

[El País] Jak jste zápas zhodnotil? Co vedlo tým k výsledku 0:4? Jak se nyní může tým po takové prohře změnit? Měla by se změnit sestava? Varianty? Také s ohledem na to, že jsme stále v říjnu a stále je prostor pro zlepšení.

Můj názor na tento zápas je, že to byl zápas, který… Dokud byl stav 0:0, bylo to herně na hřišti vyrovnané. Měli jsme příležitosti. První poločas jsme odehráli s nasazením. Nebyli jsme daleko od toho, abychom vstřelili první gól. Chyběla nám lepší efektivita. Ze šancí, které jsme měli, jsme mohli jít do vedení. Když Barcelona dala první gól, začala pak dávat jednu branku za druhou a nám to vzalo veškerou energii. Pak už to byl jiný zápas. Za stavu 0:2 jsme začali riskovat, nechávali hodně prostoru a z protiútoku si vytvořili spoustu šancí. První poločas se mi ale líbil. Myslím, že musíme v této cestě pokračovat. Samozřejmě nás porážka bolí, je to těžký a náročný moment. Chci poděkovat fanouškům, protože nás až do konce podporovali. Musíme dál pracovat a bojovat. Všechno, co se doposud udělalo, by se nemělo házet do koše. Tým skvěle bojoval celou hodinu. Musíme zapomenout na to, co se stalo posledních 30 minut. Sezóna je ještě dlouhá, rozhodně bychom se neměli vzdávat. Z této porážky se musíte poučit, protože si myslím, že jsme si z poslední porážky v La Lize vzali velké ponaučení. Myslím, že to tak bude i nyní. Musíme odčinit ztrátu, kterou jsme utrpěli, abychom mohli vyhrávat. Sezóna je však velmi dlouhá a čeká nás spousta zápasů. Házet všechno do koše mi nepřijde správné. Tento tým má na víc – ano. A jsem si jistý, že to zvládneme lépe.

[Chiringuito] Jak hodnotíte výkon Mbappého. Častokrát byl zachycen v ofsajdu, několik příležitostí nevyužil. A co se po gólu 4:0 stalo mezi vámi a lavičkou Barcelony?

Mbappé… Riskli jsme to. Věděli jsme, že Barcelona se hodně vysouvá. Ale málo jsme toho využívali. Myslím, že Kylian měl několik příležitostí ke střelbě. Někdy skončil v ofsajdu, ale to je s tak vysunutou obranou normální. Je pravda, že měl 3-4 příležitosti, ale gól nedal. Potřeboval být trochu více efektivnější. A problém s lavičkou Barcelony? Týkalo se to pana asistenta, ne Hansiho Flicka. Asistent trenéra Barcelony se nechoval jako gentleman, když slavil před naší lavičkou. Flickovi jsem to řekl, souhlasil s tím, že to nebylo vhodné.

 [SER] Nelitujete něčeho, co se týče zápasového plánu? Je to váš nejtěžší večer v Realu Madrid?

Nelituji ničeho, protože si myslím, že v prvním poločase jsme hráli tak, jak jsme odehráli druhý poločas proti Dortmundu. Snažili jsme se vysoko presovat a myslím, že Barcelonu stálo hodně sil, aby míč vyvezla. Měli jsme gólové příležitosti. Mbappé dostal míč do sítě, ale byl v těsném ofsajdu, Vinícius měl šanci… Ne, v plánu bylo více presovat a to jsme dělali celých 60 minut. A těžký moment? Ano, je to těžká chvíle, jako po každé porážce. A ještě těžší je, když prohrajete po 42 zápasech.

[COPE] Odráží výsledek aktuální rozdíl mezi týmy? A jakou jste měl myšlenku s rozmístěním hráčů ve středu pole?

Výsledek plně neodráží to, co se dělo na hřišti. Barcelona vyhrála zaslouženě díky své efektivitě, ale jak jsem řekl, mohli jsme jít do vedení. Kdyby se nám to podařilo, získali bychom převahu díky sebevědomí, jak už to při těchto zápasech bývá. Zápas byl až do prvního gólu velmi vyrovnaný a my jsme měli mnohem více příležitostí. Co se týče rozestavení, hráli jsme 4-4-2 a snažili jsme se mnohem více presovat. To byl náš záměr. Myslím, že první poločas jsme odehráli velmi dobře.

[Onda cero] Podle statistik byl Real Madrid chycen dvacetkrát v ofsajdu. Někdo zmínil, že váš Milán chytil v roce 1989 Real do ofsajdu více než dvacetkrát. V té době jste hrál. Počítal jste s touto situací? Bylo tolik ofsajdů chybou, když jste věděli, jak bude Barcelona hrát?

Barcelona před tímto zápasem nachytala své soupeře 65x v ofsajdové pasti. To jsme věděli. Nás nachytali dvanáctkrát, to ano. Ale měli jsme tam čtyřikrát situaci jeden na jednoho s brankářem. Bylo úplně normální, že nás chytne několikrát v ofsajdu. Ale my jsme se díky plánu dostali do několika velkých šancí a bohužel jsme toho nevyužili.

[ABC] V předvečer zápasu jste říkal, že dobře spíte. Bude vás tento zápas ze spánku budit? Budete se k němu častěji vracet? Nebo se na něj budete snažit co nejdříve zapomenout a příliš se jím nezabývat?

Ne, samozřejmě se musíme pořádně podívat na to, co se stalo. To je jasné, protože z této porážky se můžeme hodně poučit. Sebekritika je nezbytná. To musíme udělat. Ale opakuji: sebekritiku je třeba provést, ale také není důvod všechno hodit do koše. Budu se ještě jednou opakovat: první poločas byl – a nemýlím se, protože se pohybuji ve fotbale 48 let – velmi dobrý.

[MARCA Radio] Považujete tuto porážku za náhodu? Nebo se s ohledem na vaše varování ohledně intenzity a koncentrace dala očekávat?

Samozřejmě, že tato porážka je těžkým momentem…. Navíc je to porážka proti týmu, který vládne La Lize, je to El Clásico – o to je to těžší. Nicméně je to jiná porážka než ta proti Lille, abych to dobře vysvětlil. V Lille jsme nebyli konkurenceschopní a hráli jsme velmi špatně. Tady výsledek tíží, ale je to proto, že jsme v posledních 30 minutách hodně riskovali a snažili se hrou 1 na 1 hledat způsob, jak utkání zvrátit. Dnešní porážka je jiná než ta v Lille.“

[AS] Co vás trápí více: nedostatečná efektivita pod brankou, zejména Mbappého, nebo nedostatečná reakce po prvním gólu Barcelony?

Porážka mě trápí a rozčiluje, ale musíme se z ní rychle vzpamatovat. Opakuji, že některé věci jsme udělali dobře. Musíme napravit chyby, kterých jsme se dopustili, zejména v závěru. A musíme jít dál, pokračovat v soutěži a bojovat. V této sezóně budeme bojovat a soutěžit stejně jako v té minulé. Pokud se nepletu, po předchozí porážce 0:4 s Barcelonou jsme vyhráli La Ligu i Ligu mistrů…..

[OkDiario] Po prvním gólu jakoby se zcela rozpadla obrana týmu. Barcelona snadno chodila do útoků. Všimli jsme si, že Mendy, který jindy v defenzivě příliš nechybuje, tentokrát zahrál velice průměrný zápas. Jak hodnotíte obranu?

Myslím, že se budu opakovat: obrana v prvním poločase byla dobrá. Byla to dobře postavená a hrála agresivně. A jak jsem řekl: když šel na hřiště Modrić, byl pokyn k týmu, abychom zadu začali hrát na riziko. Jenže jsme souboje 1 na 1 prohrávali a oni nám dávali další góly.“

[The Athletic] 23. srpna jste řekl, že problém je zřejmý a řešení je zřejmé. Myslíte si stále totéž? Je problém stejný? A v čem spočívá problém týmu?

Problém… 23. srpna byl jiný. Tým neměl nasazení, hrál bez energie. Dnes podle mého názoru hrál s velkou energií, vysoko presoval a tak musíme a chceme pokračovat. Problém je v tom, že když prohráváte o dva góly, začnete riskovat. Riskování je zcela normální. Mohli jsme se vrátit do zápasu, kdyby se nám povedlo dát gól na 1:2, ale to se nestalo. A jak říkám, jsou tu problémy, které je třeba vyřešit, ale jsou jiné, než byly v úvodu sezóny. Dnes byl možná v intenzitě. S prvním jsem spokojen, i ve druhém byla intenzita zpočátku dobrá, ale když vám soupeř dá rychle dva góly, a vy to musíte dohánět, dynamika se trochu změní. Ztratíte sebevědomí, soupeř ho naopak získá. Je to psychologický problém, nejen taktický.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: Real Madrid TV

8 Komentářů

  • Avatar

    proste sa treba zomknut a ist dalej este ostava vela zapasov

    6
    0
  • Avatar

    prehrat o gol, dva, tak pogratulujem superovi,
    o styri, to je príliš veľa, hanba, ponizenie, ide to do analov

    v lige sme druhi, sezona dlha, tato prehra nie je z hladiska situacie v lige tragedia, ALE
    # od zaciatku sezony hrame akoby so zatiahnutou brzdou, ti hraci maju naviac, nehrame ako tim,
    # hviezdny utok nevie kooperovat, golovo sa trápi, vcera mbappe, ani vini nevie trafit branu
    # v zalohe chyba kreativita, kroos nie je, modric neubeha kazdy zapas, bell zaostava za minulou sezonou, kto da kolmu prihravku za obranu? vymysli narazacku na 16ke?
    # obrana, hrat do konca sezony s lucasom a mendym po stranach je hazard, chcelo by to aj alternanta do stredu, vallejo bez kvality a dovery trenera, alaba bez perspektivy. pri militaovi cakam, kedy sa zrani

    3
    0
  • Avatar

    Tak tiskovku ještě stihnul, než ho vykopnou. Carlo očividně neví, co má s týmem dělat, nedokáže ho namotivovat na víc než 45 minut a to prostě nestačí. Xabiho sem asi do týdne nedostaneme, takže tu Carlo do konce sezony pravděpodobně vydrží,. Nicméně s výkony, které předvádíme, to bude slabá sezona bez trofeje (ne že bychom si nějakou zasloužili). Včera měl po dvou golech Lewy jít alespoň jeden ze stoperů ze hřiště. Jenže to by na lavičce musel být někdo lepší než dřevák Vallejo. Bohužel naše senilní zatvrzelé vedení nechtělo nikoho přivést, tak teď to mají. Doufám, že v dalších zápasech bude tým i vedení sklízet od vlastních fanoušků pořádný pískot..

    1
    1
  • Avatar

    strata 6 bodov, zostava 27 zapasov, teda v hre je 81 potencialnych bodov, kazdy bude stracat body, viac sa ukaze na jar, ale musime sa vzchopit
    nehladiac na vcerajsi zapas, hrame vlazno, prvy inkasujeme gol, az potom sa preberieme a otacame zapasy

    fakt je, ze barce sa pod novym trenerom dari, odpisovany lewandowski zase vo forme (14 golov), rovnako raphinha a yamal stale lepsi

    strelene goly spolu
    barca 37
    real 21,
    s prizmurenym okom to je dvakrat viac, co s tym, nasi stamilionovi hraci sa hladaju

    buduci tyzden snad zase vyjde slnko, tak podme bojovat

    2
    0
  • Avatar

    Niekto nejake info o tom co sa stalo medzi Carlom a Flickom? alebo co to tam boli za hadky pri konci a po zapase?:D

    0
    0
    • Avatar

      citat s porozumenim

      Problem s lavičkou Barcelony? Týkalo se to pana asistenta, ne Hansiho Flicka. Asistent trenéra Barcelony se nechoval jako gentleman, když slavil před naší lavičkou. Flickovi jsem to řekl, souhlasil s tím, že to nebylo vhodné

      0
      0
  • Avatar

    Carla mám rád a vim co všechno dokázal, ale pro nás by bylo nejlepší kdyby odešel do Vánoc. Bohužel už nemá co dát týmu co se týká taktiky a nebo třeba adekvátní reakce na vývoj zápasu. Za mě byl Carlo dobrej naposledy když jsme vyhráli Decimu. Poslední trofeje pod ním nám spíš rozhodla individuální kvalita hráčů, než nějaká dobrá taktika, nebo skvělá týmová hra.

    Asi bych zjistil, jak je na tom Xabi a když by se ještě necítil, tak vzít Kloppa jestli je teda ještě volnej aby se aklimatizoval a vybral si na léto posily do svýho systému.

    Jinak je docela vtipný, že když byl Flick volnej, tak jsem tu psal že bych ho bral, protože by z nás udělal válec, ale tak aspoň budeme mít po dlouhý době kvalitní konkurenci v lize no.

    0
    0
  • Avatar

    Vysledok hrozivy,ale suhlasim s trenerom,ze nezodpoveda dianiu na ihrisku.Ten zapas bol dost o prvom gole a prvy polcas sme boli lepsi,2 goly sa dali z toho v pohode vytazit,potom to mohlo dopadnut kludne opacne.Snad teraz opadne z hracov tlak a budu hrat lepsie,chyba nam efektivita,co som dufal sa s Mbappem vytrati.Flick klobuk dolu,urobil s nimi zazrak a hlavne im pada vsetko.neverim,ze to tak bude celu sezonu,na kazde muzstvo pride v sezone kriza a pozom mozme hodnotit.verim,ze v odvete im to mozme kludne vratit.najviac mi dvihaju tlak fanusici Barce,ktori po dlhom cakani na vitazstvo nad Realom povyliezali z kanalov a vysmievaju sa Madridu co sa tyka nakupov,chemie v muzstve a filozofie klubu.Na konci sezony mozme hodnotit a stale som presvedceny,ze titul bude nas.

    0
    0

Přidat komentář

Související články

Tradiční blamáž v El Clásiku. Los Blancos podesáté ve 21. století prohráli o tři a více branek
La Liga

Tradiční blamáž v El Clásiku. Los Blancos podesáté ve 21. století prohráli o tři a více branek

Real Madrid v sobotu večer po čtyřech vítězstvím v El Clásiku s Barcelonou prohrál. Je to tradice 21. století, která se čas od…
KONEC: Real Madrid – FC Barcelona 0:4. Los Blancos schytali v El Clásiku vysoký výprask!
La Liga

KONEC: Real Madrid – FC Barcelona 0:4. Los Blancos schytali v El Clásiku vysoký výprask!

Tak tohle nevyšlo! V prvním El Clásiku této sezóny Barcelona vyškolila Real Madrid a na Bernabéu mu uštědřila vysokou prohru…
Pérez versus Laporta. Který prezident v El Clásiku vícekrát zvítězil? Bilance obou je negativní
La Liga

Pérez versus Laporta. Který prezident v El Clásiku vícekrát zvítězil? Bilance obou je negativní

Florentino Pérez a Joan Laporta patří mezi dvě nejcharakterističtější tváře obou protagonistů dnešního El Clásika. O úspěších obou těchto mužů…
Lunin v bráně je pro Real Madrid zárukou klidu
La Liga

Lunin v bráně je pro Real Madrid zárukou klidu

Real Madrid se v El Clásicu, ostatně stejně jako Barcelona, bude muset obejít bez své brankářské jedničky. Na Santiago Bernabéu v utkání…