AS: Modrić nepatří do starého železa. Chorvat svými výkony táhne Real Madrid

AS: Modrić nepatří do starého železa. Chorvat svými výkony táhne Real Madrid
Luka Modrić (zdroj: realmadrid.com)

Chorvat, který je momentálně ve skvělé formě, odehrál v zápase s Borussií Dortmund výborný druhý poločas a ukázal svou připravenost na El Clásico.

Luka Modrić nezná pojem sebeuspokojení. „Chci prodloužit smlouvu, protože si ji zasloužím, ne proto, že mi ji někdo dá.“ Tento citát je hlavním motivem, který provází jeho poslední dvě prodloužení smlouvy. Podpisem současné smlouvy přijal změnu své role.

V průběhu sezony si na ni postupně zvykl. To však neznamená, že se vzdal. Naopak. Čas plyne, i když ho to trápí („Nemám rád, když mi někdo neustále připomíná můj věk“), a do cesty se mu staví další velké úspěchy, poznamenává deník AS.

Vždy připraven pomoci

V zápase proti Celtě Vigo Modrić překonal rekord, který dosud držel Ferenc Puskás, a stal se nejstarším fotbalistou v historii, který hrál za Real Madrid (ve věku přesně 39 let a 40 dní). Tím však jeho fotbalová kariéra nekončí.

Dokázal to na Balaídos, když si připsal asistenci, která potěšila obdarovaného. „To byla ale přihrávka!“, děkoval mu Vinícius. O tři dny později sáhl veterán po svých „houslích“ znovu. A přestože se v prvním poločase střetnutí s Borussií Dortmund trápil, stejně jako celý tým, po přestávce se situace změnila. A to jak globálně, tak individuálně.

Sid Lowe z britského deníku The Guardian v jednom ze svých nedávných textů vzdal chorvatské legendě hold: „Modrić je stále mezi námi z nějakého důvodu a není to nostalgie. (…) Není to 547 odehraných zápasů nebo 27 získaných trofejí, i když jich má na kontě víc než kdokoli jiný. (…) Je to něco jednoduššího: pořád na to má“.

Skvělé výkony

Právě jeho hra rozhodla o triumfu nad Celtou. I díky tomu byl v souboji s Borussií Dortmund spolu s Rodrygem hráčem, který ve finální třetině hřiště provedl nejvíce přesných přihrávek (27), nejčastěji centroval (7) a měl nejvíce zákroků ze všech hráčů v poli (9).

AS zdůrazňuje, že to nebyl dokonalý výkon, ale Lukita hrál skvěle ve chvílích, které byly rozhodující pro provedení remontady. Přijímal míče, vytvářel akce, rozbíjel lajny a dynamizoval hru Los Blancos, kteří měli ve druhé lajně více „kulturistů“ než „flétnistů“. Modrić tvrdě pracoval a k sobotnímu El Clásiku bude přistupovat ve skvělé formě. Tím chce zvýšit své šance na účast v základní jedenáctce Carla Ancelottiho.

Jeho forma roste spolu s jeho důležitostí v týmu. V prvních dvou kolech La Ligy a Ligy mistrů a v evropském Superpoháru byl náhradníkem, ale jeho situace se změnila. V Primera División nastoupil v základní sestavě v pěti z posledních osmi zápasů a v Lize mistrů mu Ancelotti v rozhodující den, který byl reprízou finále předchozího ročníku a po klopýtnutí v Lille, předal taktovku.

Ne Camavinga, ne Tchouaménie. Carletto věřil plícím a nohám chorvatského záložníka. Odpovědí mu byla bojovnost sešněrovaná výše zmíněnými 9 zákroky. Deník AS poukazuje na to, že Modrićovi už patří 12. místo v týmu, co se týče minutáže (660 minut). A tento počet se bude zvyšovat.

Navíc i přes veškerý čas, který odehraje za chorvatskou reprezentaci, kde neodpočívá (347 minut v posledních dvou reprezentačních přestávkách; vynechal jen 13 minut), mu tyto zápasy místo toho, aby ubíraly energii, jen dobíjejí baterky.

Toho všeho Luka dosáhl bez vážnějšího zranění od roku 2017. Tehdy si zlomil kotník a následně byl mimo hru osm zápasů. Další větší problémy přišly až na konci roku 2021, kdy vynechal pět zápasů kvůli zranění přitahovacího svalu. Od té doby nevynechal kvůli zranění více než dva zápasy v řadě.

V čem spočívá tajemství? Před mistrovstvím světa 2018 začal více dbát o svou psychickou i fyzickou kondici. Vyčerpávající dieta, pečlivá pozornost věnovaná detailům a individuální trénink prováděný souběžně s tím v klubu. Nic neponechává náhodě. Díky těmto letitým rutinám se Modrić úspěšně vzpírá neúprosné fotbalové nostalgii, uzavírá deník AS.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: as.com

Přidat komentář

Související články

Syn brazilské legendy Pelého chválí hvězdu Realu Madrid. „Je podobný mému otci“
Mužstvo

Syn brazilské legendy Pelého chválí hvězdu Realu Madrid. „Je podobný mému otci“

Hrdinství Vinicia juniora v zápase s Borussií Dortmund stálo u zrodu remontady v utkání Realu Madrid v Lize mistrů. Brazilec…
RELEVO: Část týmu začíná pochybovat o Pintusovi a jeho metodách
Mužstvo

RELEVO: Část týmu začíná pochybovat o Pintusovi a jeho metodách

V Realu Madrid, který v posledních letech působil jako klidný přístav, se začínají objevovat první trhliny. Výsledky se rodí těžce…
OFICIÁLNĚ: Rodrygo je zraněný. Vrátí se až na konci listopadu
Mužstvo

OFICIÁLNĚ: Rodrygo je zraněný. Vrátí se až na konci listopadu

Real Madrid na svých webových stránkách informoval o zdravotním stavu Rodryga. Potvrdil tak včerejší spekulace. „Po testech, které Rodrygovi provedl…
Pozitivní zprávy. Brahim dělá vše pro to, aby stihl sobotní El Clásico
Mužstvo

Pozitivní zprávy. Brahim dělá vše pro to, aby stihl sobotní El Clásico

Úterní vítězství 5:2 nad Borussií Dortmund bylo velkým pozitivem před sobotním El Clásikem. Radost fanoušků Realu Madrid nicméně během středečního…