PREVIEW: Real Madrid – Borussia Dortmund. Bernabéu hostí reprízu posledního finále Ligy mistrů!

PREVIEW: Real Madrid – Borussia Dortmund. Bernabéu hostí reprízu posledního finále Ligy mistrů!
Hráči slaví gól (zdroj: realmadrid.com)

První velká bitva tohoto týdne na Santiago Bernabéu se odehraje v úterý večer. Real ve svém chrámu přivítá Borussii Dortmund. Německý tým míří do Madridu coby poražený finalista posledního ročníku Ligy mistrů. Utkání odstartuje v 21 hodin a řídit ho bude rumunský sudí István Kovács. V České republice a na Slovensku bude utkání vysílat Nova Sport 3.

REAL MADRID

Los Blancos mají před sebou týden pravdy. Nejprve dnes hrají proti Borussii Dortmund. Po prohře v Lille si další zaváhání v Lize mistrů již nemohou dovolit, obzvlášť před fanoušky na Santiago Bernabéu. V sobotu je pak, znovu na domácí půdě, čeká El Clásico proti Barceloně, v němž budou chtít Katalánce porazit a srovnat s nimi v La Lize krok.

Do zápasu proti Dortmundu půjde Real Madrid povzbuzen vítězstvím ve Vigu. To se ale opět nerodilo lehce. Los Blancos nad Celtu zvítězili brankami Mbappého a Vaníciuse 2:1. Domácí ale byli vyrovnaným soupeřem, obrana Realu opět nepůsobila dobrým dojmem a tým několikrát zachránil fantastický Thibaut Courtois.

Právě gólman Realu Madrid se snažil znepokojující se fanoušky uklidnit i novináře uklidnit. „Došlo k nějakým změnám. Někteří hráči odešli, noví přišli. Někdy je trochu těžší se adaptovat a najít nové automatismy. Není to něco, co si vytvoříte za měsíc nebo dva. Tohle se buduje postupně – na tréninku, v zápasech… Zlepší se to. Podle mého názoru to není tak špatné, jak si možná myslíte a jak vykreslujete. Někdy nám chybí trochu větší přehled při kombinaci, nebo v kreativitě. Ale my se o tom bavíme a snažíme se to zlepšit. To můžete udělat jen tréninkem. My se o to snažíme a uděláme to,“ věří belgický gólman ve zlepšení. (CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE ZDE).

Carlo Ancelotti proti Celtě Vigo zkusil do hry vnést nový taktický prvek. Aurélien Tchouaméni se v některých momentech zatahoval mezi stopery Militaa s Rüdigerem, jindy se vracel na svoji původní pozici. Italský trenér si uvědomuje, že tento experiment nevyšel úplně dle jeho představ. „Tchouaméni je velmi důležitý, protože se umí přizpůsobit různým pozicím a dokáže sebrat plno míčů. Musí lépe číst zápasové situace. Musíme na tom pracovat,“ avizoval.

Na tiskové konferenci Ancelotti rovněž pojmenoval dva problémy svého týmu. Soupeři si proti Realu Madrid vytvářejí šance, jeho týmu navíc dělá problém hrát do plné obrany. „V držení a kontrole míče máme větší potíže, protože nemáme hráče s vlastnostmi pro hru ve stísněných prostorech. Dělá nám potíže hrát do plné obrany, naši hráči mají vlastnosti chodit do otevřených prostorů. Nedostáváme moc gólů, ale proti nám mají až moc brankových příležitostí,“ uvědomuje si Ancelotti. (CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE ZDE).

BORUSSIA DORTMUND

Dortmund přijede do Madridu coby průběžný lídr ligové fáze Champions league. Borussia je jedním ze sedmi týmů, které jsou po dvou odehraných kolech stoprocentní. Je nutno ale podotknout, že za soupeře měla spíše „slabší“ soupeře – Bruggy (výhra 3:0) a Celtic (výhra 7:1). V Bundeslize patří Dortmundu průběžné 7. místo. Na domácí scéně jsou totiž výkony týmu nevyrovnané, o čemž svědčí např. prohra s Unionem Berlín 1:2, a zejména vysoká porážka 1:5 ve Stuttgartu.

I trenér Borussie, a bývalý hráč tohoto klubu a Realu Madrid, Nuri Sahin si uvědomuje, že k ideálu má jeho mužstvo ještě daleko. „Mám svoji představu o fotbale. Zatím neukazujeme naši nejlepší formu, jsme však trpěliví. Doufám, že jednoho dne budu moct říct, že můj tým hraje tak, jak bych si představoval,“ řekl na včerejší tiskové konferenci.

Hráči Dortmundu netrénovali na Santiago Bernabéu. Deník BILD spekuloval, že je tak kvůli strachu ze špehů Realu Madrid, což Şahin vyvrátil. „V nadcházejících týdnech nás čeká spousta venkovních zápasů. Chceme se proto co nejvíce připravovat v domácích podmínkách. Četl jsem ty zvěsti o špionech, ale to s tím nemá nic společného. Chtěl jsem jen, aby mí hráči mohli trávit více času doma,“ řekl.

Oba týmy se utkají v repríze posledního finále Ligy mistrů. Şahin tyto dva zápasy nechce srovnávat. „Bude to úplně jiné utkání, okolnosti úterního střetnutí jsou úplně jiné, než tomu bylo ve Wembley,“ dodal. (CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE ZDE)

Dortmund se bude muset na Santiago Bernabéu obejít bez jedné ze svých hlavních zbraní. Chybět bude zraněný útočník Karim Adeyemi, který se proti Celticu blýskl hattrickem. V nominaci na zápas naopak nechybí další ostrostřelec Die Schwarzgelben – Serhou Guirassy, a také gólman Kobel, u kterého se spekulovalo, že by kvůli zdravotním problémům zápas na Bernabéu vynechal.

Z HISTORIE VZÁJEMNÝCH SOUBOJŮ

Die Schwarzgelben jsou na evropské scéně tradičním účastníkem Ligy mistrů. S Realem Madrid se nicméně poprvé utkali až v roce 1998 v semifinále soutěže. Los Blancos na Bernabéu zvítězili tehdy 2:0 brankami Morientese a Karembeua. Odveta na Vestfálském stadionu branky nepřinesla a Real tak postoupil poprvé od roku 1981 do finále Ligy mistrů, v němž následně porazil Juventus Turín a získal La Séptimu.

Doposud se oba celky v Champions league střetly 15x. Převaha je na straně Realu Madrid se sedmi výhrami. Dortmund nad Los Blancos zvítězil 3x. Pět duelů skončilo nerozhodně. Na Santiago Bernabéu Los Blancos a Die Schwarzgelben střetli 7x a bilance je následující = 5 výher Realu Madrid a 2 remízy.

Nejlepším střelcem těchto bitev je Cristiano Rolando. Portugalec ve službách Bílého baletu zatížil konto Dortmundu sedmi přesnými zásahy. Ovšem na Bernabéu se trefil jen dvakrát z toho. Více gólů na stadionu Realu Madrid vstřelili v těchto duelech Pierre-Emerick Aubameyang za Dortmund a Karim Benzema za Los Blancos, kteří dali o branku více jak CR7.

Nejvyššího vítězství na domácí půdě dosáhl Real Madrid nad Dortmundem ve čtvrtfinále Ligy mistrů v sezóně 2013/14, kdy zvítězil 3:0 (Bale, Isco, Ronaldo). Na postup se tehdy ale Los Blancos ještě pořádně nadřeli, protože na Vestfálském stadionu v odvetě prohráli 0:2 a Borussia řadu velkých tutovek neproměnila.

Pamětníků zápasu na Bernabéu již na obou stranách není mnoho. Za Real tehdy hrál Dani Carvajal, jehož se úterní zápas určitě týkat ze známých důvodů nebude. V základní sestavě naskočil tehdy také Luka Modrić. Na Los Blancos z lavičky dohlížel Carlo Ancelotti. Jediným pamětníkem na straně Dortmundu je Nuri Şahin. Tehdy ještě jako hráč, dnes trenér Die Schwarzgelben.

Transfery mezi oběma týmy nejsou příliš časté. Z Dortmundu do Madridu putovali např. Christoph Metzelder (2007), Nuri Şahin (2011) a naposledy Jude Bellingham. Opačným směrem šli Flávio Conceição (2003), Nuri Şahin (2014), či na hostování Achraf Hakimi (2018) a Reinier Jesús (2020).

 

Real Madrid – Borussia Dortmund 3:0 (2:0)

Branky: 3. Bale, 27. Isco, 57. Ronaldo.
Rozhodčí: Mark Clattenburg. ŽK: Reus, Kehl, Grosskreutz. Diváků: 70 089.

Real Madrid: Casillas – Carvajal, Ramos, Pepe, Coentrão – Modrić, Xabi Alonso, Isco – Bale, Benzema, Ronaldo. Trenér: Carlo Ancelotti.

Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Papastathopoulos, Hummels, Durm – Şahin, Kehl – Reus, Mchitarjan, Grosskreutz – Aubameyang. Trenér: Jürgen Klopp.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Přidat komentář

Související články

MATCHDAY: Real Madrid – Borussia Dortmund. Předpokládané sestavy
La Liga

MATCHDAY: Real Madrid – Borussia Dortmund. Předpokládané sestavy

Třetím soupeřem Realu Madrid v ligové fázi Ligy mistrů bude v úterý od 21 hodin Borussia Dortmund. Repríza posledního finále…
Nuri Şahin: Finále a úterní zápas? Nelze srovnat, okolnosti střetnutí budou úplně jiné
Liga mistrů

Nuri Şahin: Finále a úterní zápas? Nelze srovnat, okolnosti střetnutí budou úplně jiné

Nuri Şahin, někdejší turecký reprezentant, udělal coby hráč největší díru do světa v Borussii Dortmund, odkud ale v roce 2011 přestoupil do…
Courtois: Naše situace není tak špatná, jak někdy vykreslujete. Některé automatismy ale nezískáte hned
Liga mistrů

Courtois: Naše situace není tak špatná, jak někdy vykreslujete. Některé automatismy ale nezískáte hned

Thibaut Courtois doprovodil Carla Ancelottiho na dnešní tiskové konferenci. Ta se uskutečnila před úterním utkáním Ligy mistrů, v němž Real Madrid…
Ancelotti: Musíme zpevnit obranu, soupeři proti nám mají až moc šancí. Dortmund? Má velkou kvalitu
Liga mistrů

Ancelotti: Musíme zpevnit obranu, soupeři proti nám mají až moc šancí. Dortmund? Má velkou kvalitu

Carlo Ancelotti dnes vystoupil před novináře na tiskové konferenci při příležitosti zápasu Ligy mistrů proti Borussii Dortmund. Německému celku a…