PREVIEW: Celta Vigo – Real Madrid. Bitva na Balaídos na začátku dalšího anglického týdne Los Blancos

PREVIEW: Celta Vigo – Real Madrid. Bitva na Balaídos na začátku dalšího anglického týdne Los Blancos
Lucas Vázquez (zdroj: realmadrid.com)

Bílý balet dnes od 21 hodin bude hrát v severozápadním cípu Španělska. V galicijském Vigu bude mít za soupeře domácí Celtu. Utkání bude řídit Alejandro José Hernández Hernández. Přímý přenos bude vysílat Nova Sport 4. Zatímco Real Madrid je v tabulce La Ligy na druhém místě, Celta Vigo okupuje devátou pozici.

REAL MADRID

Los Blancos jsou jedním ze dvou týmů La Ligy, které ještě nenašly přemožitele, vedle nich je to i jejich městský rival Atlético. Právě duel proti Los Colchoneros je posledním ligovým, v němž Real ztratil body, protože na Metropolitanu se oba týmy před necelým měsícem rozešly smírně 1:1.

Real Madrid pokračuje ve stíhací jízdě. Po devíti odehraných utkáních ztrácí na Barcelonu tři body. Katalánci v neděli hostí doma trápící se Sevillu. V případě dnešního vítězství by se na ně Real mohl před nedělními zápasy bodově dotáhnout a vytvořit na ně ještě větší tlak. Příští týden je totiž na programu slavné El Clásico, které se bude hrát na Santiago Bernabéu.

Carlo Ancelotti bude dnes poprvé v této sezóně bez Daniho Carvajala. Zkušený španělský obránce, který zatím vynechal pouze utkání proti Alavésu, jinak v této sezóně hrál v každém, se zranil v utkání proti Villarrealu a do konce ročníku už se na trávníku neobjeví.

Real byl před reprezentační přestávkou kritizován za předvedenou hru, mužstvo Carla Ancelottiho nevyhrávalo zápasy s lehkostí. Italský trenér nicméně doufá, že do další fáze sezóny jde jeho tým lépe připraven.

Mám v tým mnohem větší důvěru než před měsícem. Vidím, že hráči jsou motivovanější a mají lepší fyzickou kondici. Věřím, že se nám podaří je dostat na vyšší úroveň než v předchozí době. Jdeme do důležité fáze v rámci sezóny. Čekají nás těžcí soupeři v Lize mistrů a La Lize. Jak jsem říkal, mám dobré pocity. Věřím, že na hřišti se to ukáže,“ řekl na tiskové konferenci.

CELÁ TISKOVKA CARLA ANCELOTTIHO ZDE

Do brány Realu se vrátí Thibaut Courtois, který kvůli lehčímu zranění, jež si přivodil v derby proti Atlétiku, vynechal zápasy v Lille a s Villarrealem, kdy se do brány postavil Andriy Lunin. Zcela fit jsou i Mbappé, Vinícius, Lunin a Militão, kteří během reprezentační pauzy řešili drobné zdravotní problémy. Otazník visí nad startem Rodryga a Valverdeho. S týmem v pátek trénovali, v nominaci jsou, nicméně ještě v noci z úterka na středu hráli za své národní týmy, a vzhledem k náročnému programu je šance, že oba bude Ancelotti šetřit na nadcházející zápasy proti Dortmundu a Barceloně.

CELTA VIGO

Celta v minulém ročníku La Ligy hrála až do posledních kol o záchranu. K ní mužstvo dovedl nynější trenér Claudio Giráldez, který po splnění záchranářské mise u galicijského týmu zůstal. Jde o nejmladšího trenéra, který v letošním ročníku vede některý z dvaceti celků aktuálního ročníku La Ligy.

Proti Realu Madrid se tento trenér postaví z lavičky poprvé, o Los Blancos hovořil na páteční předzápasové tiskové konferenci s respektem. „Když hrají dobře, dokáží soupeře rozdrtit, a když ne, stačí jim klidně jen jedna akce, aby zápas rozhodli ve svůj prospěch. Jsou jediným týmem na světě, který to takto umí. Proto tolik vyhráli. Dokáží se přizpůsobit každému soupeři,“ vysmekl poklonu Ancelottiho týmu.

CELÁ TISKOVKA CLAUDIA GIRÁLDEZE ZDE

Pod vedením Giráldeze se Balaídos stalo téměř nedobytnou pevností. Tři body si od doby, kdy se tento kouč ujal Los Celestes, zde dokázalo zvítězit pouze Atlético Madrid, které vyhrálo 1:0 gólem Juliana Álvareze z 90. minuty. A že se body z Balaídos často nevozí dokládá fakt, že v tomto roce zde, kromě Atlétika, dokázala zvítězit už pouze Barcelona a Girona, výhry těchto katalánských týmů se zrodily ještě v minulé sezóně.

Trenér Giráldez bude proti Realu Madrid postrádat zřejmě největší hvězdu svého týmu Iaga Aspase, který byl vyloučen po dvou žlutých kartách v posledním utkání proti Las Palmas. Tento zápas byl poměrně divoký, protože Celta zvítězila 1:0, ačkoliv hrála od 56. minuty pouze o devíti. Kromě Aspase, vyloučeného ve zmíněné minutě, se o pár desítek vteřin dříve poroučel z hřiště Ilaix Moriba. I ten byl díky dvěma žlutým poslán předčasně do sprch a dnes bude svému týmu chybět, byť v jeho případě zkouší Celta ještě odvolání.

Po zranění se naopak k týmu opět vrací brazilský defenzivní záložník Jailson, a také křídelník Jonathan Bamba. Mezi letní posily týmu patří stoper Unai Núñez (přestup z Bilbaa), levý bek Marcos Alonso (volný hráč, z Barcelony), útočník Borja Iglesias (hostování z Betisu) a zmíněný Moriba (hostování z Lipska).

Z HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ

Celta Vigo se dá označit za tradičního účastníka La Ligy. Během své historie střídá úseky, kdy se nějaký čas pohybuje mezi španělskou elitou, jindy hraje několik sezón o patro níže. Naposledy hrála Segundu v ročníku 2011/12.

V rámci La Ligy s ní Real odehrál 116 zápasů, plných 70 dokázal vyhrát. Los Celestes naopak vítězství slavili ve 29 případech, nerozhodně skončilo 17 duelů.

Balaídos, kde se bude hrát dnešní utkání, historicky nebylo místem, kde by se Bílému baletu dařilo. Bilance je totiž prakticky vyrovnaná – 24 výher Realu Madrid, 23 výher Celty a 11 remíz v La Lize. Skóre 97:99 je z pohledu dokonce záporné Los Blancos.

Za alespoň takto vyrovnanou bilanci ale Real Madrid vděčí výsledkům, které zde dokázal uhrát po roce 2000. To totiž dokázal zvítězit v 15 z 18 ligových utkáních, které se hrály ve Vigu. Všechny body zde ztratil pouze dvakrát: v roce 2001 při prohře 0:3, a v roce 2014 při prohře 0:2.

Čili platí, že v daleké minulosti si Los Blancos sice na Balaídos pro body nejezdili (před rokem 2000 je bilance 9V – 10R – 21P), ve třetím tisíciletí je ale jejich oblíbeným stadionem (15V – 1R – 2P).

Nejlepším střelcem vzájemných zápasů je Cristiano Ronaldo, který proti Vigu v La Lize skóroval 20x, polovinu branek vsítil právě na Balaídos. Nejvyššího vítězství zde Los Blancos dosáhli 6. dubna 1986, kdy zvítězili 5:1.

 

Celta Vigo – Real Madrid 1:5 (1:4)

Branky: 42. Alvelo – 17. a 22. Sánchez, 7. Álvarez (vl.), 39. Cholo, 74. Juanito.
Rozhodčí: Jaime David Bayarri Ribelles. ŽK: ???. Diváků: ???

Vigo: Maté – Lema, Atilano, Lemos – Alvelo, Arteaga, Cándido (76. Villaverde), Álvarez – Casal, Baltazar (46. Contreras), Pichi. Trenér: José Villar Fernández.

Real Madrid: Agustín – Salguero, Solana, Gordillo (75. San José) – Gallego (46. Maceda), Vázquez – Juanito, Santillana, Valdano – Cholo, Sánchez. Trenér: Luis Molowny.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Přidat komentář

Související články

MATCHDAY: Celta Vigo – Real Madrid. Nominace a předpokládané sestavy
La Liga

MATCHDAY: Celta Vigo – Real Madrid. Nominace a předpokládané sestavy

Real Madrid se v sobotu vrátí do akce. Tým Carla Ancelottiho načne anglický týden zápasem na těžké půdě stadionu Balaídos,…
Giráldez: Když Real hraje dobře, umí vás rozdrtit. A když špatně? Pak mu na výhru stačí jedna šance
La Liga

Giráldez: Když Real hraje dobře, umí vás rozdrtit. A když špatně? Pak mu na výhru stačí jedna šance

Celtu Vigo povede proti Realu Madrid nejmladší trenér La Ligy. Claudio Giráldez, který část mládežnického věku strávil v La Fábrice, jako…
Ancelotti: V tým mám větší důvěru než před měsícem. Hráči jsou motivovanější a v lepší kondici
La Liga

Ancelotti: V tým mám větší důvěru než před měsícem. Hráči jsou motivovanější a v lepší kondici

Real Madrid se zítra od 21 hodin představí na Balaídos ve Vigu, kde bude mít za soupeře Celtu. Trenér Carlo…
SER: Madridské derby bude mít dohru. Bude podána žádost o úplné uzavření Metropolitana
La Liga

SER: Madridské derby bude mít dohru. Bude podána žádost o úplné uzavření Metropolitana

Anton Meana z rádia SER informuje, že vládní komise bude požadovat úplné uzavření stadionu Atlética Madrid a uloží klubu ještě…