MARCA: Výdaje Realu Madrid a jeho úspěchy za posledních deset let potvrzují zvolenou taktiku

MARCA: Výdaje Realu Madrid a jeho úspěchy za posledních deset let potvrzují zvolenou taktiku
Mbappé, Vinícius, Bellingham a Rodrygo (© realmadrid.com)

Za posledních deset let pět titulů v Lize mistrů výměnou za jedenácté místo ve výdajích a 26. místo v čisté bilanci. Před Bílým baletem jsou Chelsea, United, City, PSG, Barça a Atlético…

Real Madrid prohledává trh. A tlačí na něj. To dělá vždycky. I když jejich plány nejsou okamžité. Protože jeho kontrola je neustálá a klub hledá profil, který se mu hodí. Pokud takový hráč nezapadá, restartují a začnou znova.

Viz případ Yoro. Francouz proklouzl, ale Florentino Pérez, José Ángel Sánchez a Juni Calafat nespěchají a hledají dál. Los Blancos touží po mladém středním obránci s rozdílovým potenciálem, to ano, i když před zmáčknutím spouště je nutné stoprocentně rozhodnout, kdo byl vybrán.

Poměr cena vs. výkon

Líbí se jim Vitor Reis nebo Yarek Gasiorowski, ale i další. Existuje cesta, kterou je třeba se vydat. Je to dobře známá taktika. Takto pracují v Chamartínu a takto to dělají už léta. Příkladem budiž poslední desetiletí. Až 25 klubů mělo vyšší přestupovou bilanci než Madrid, 26. čisté výdaje ve výši 241,95 milionu eur. Na oplátku 24 titulů s 5 tituly v Lize mistrů jako třešničkou na dortu.

První pětku tvoří Manchester United (1 352,84 mil. eur), PSG (1 057,62 mil. eur), Chelsea (1 044,04 mil. eur), Arsenal (942,94 mil. eur) a City (905,53 mil. eur), kteří jako jediní překročili zápornou bilanci 900 mil. eur.

Za nimi jsou Tottenham, Milán, Newcastle a Barcelona na 12. místě, hned za prvním mezi exoty, Neymarovým Al Hilalem (11.). Nejsou jediným saúdským klubem v první pětadvacítce: Cristianův Al Nassr (15.), Benzemův el Ittihad (18.) a Veigův a Firminův Al Ahli (21.).

A také menší anglické kluby jako Bournemouth (17.), Crystal Palace (20.), Fulham (22.), Brighton (23.) a Wolverhampton (24.). Všechny jsou v tomto konkrétním žebříčku nad Madridem.

Výdaje na uzdě

Pokud jde o čisté investice, Madrid je jedenáctý s částkou 1,12 miliardy eur vydanou na přestupy, mezi počáteční fixní platbou a již přidanými bonusy, podle serveru Transfermarkt. Tam opět vládne Premier League, kde jsou v první pětce obvyklí podezřelí (Chelsea, United, City, PSG a Juventus tvoří první pětku) a Barcelona (6. místo) a Atlético Madrid (9. místo), ti všichni jsou ve výdajích před Los Blancos.

Od roku 2014 přišli na Bernabéu Bellingham (103 milionů eur), Hazard (100 milionů eur), Tchouameni (80 milionů eur), James (75 milionů eur), Jović (63 milionů eur), Militao (50 milionů eur), Mendy (48 milionů eur), Vinicius (45 milionů eur), Rodrygo (40 milionů eur), Kovačič (38 milionů eur) a Endrick (35 milionů eur), 10+1 nejdražší hráči desetiletí v klubu.

Ne všechny případy se trefily do černého, nejhoršími přestupy jsou Hazard a Jović a James, jehož skutečný lesk trval jednu sezonu. Jiné však vyústily v obchody, které předznamenaly budoucí kroky, jako byl podpis Kroose za 25 milionů eur nebo cesta Alaby, kterou se později vydal Rüdiger. Zbytek tvoří velkou část páteře týmu Realu Madrid. Současnost a budoucnost.

Nehodnotnější tým

A faktem je, že většina těchto investic, ačkoli byly velké, byly zhodnoceny. A to až do té míry, že Real Madrid je po posledních aktualizacích nejhodnotnějším týmem na fotbalové planetě. Výdaje na výstavbu současného kádru činily 720 milionů eur a jeho aktuální ocenění je 1,36 miliardy eur.

Přebytek ve výši 640 milionů eur, sponzorovaný růstem mladých talentů, kteří byli povýšeni na hvězdy nebo hvězdné posily s nulovými náklady. V prvním případě Valverde (přistál za 5 milionů eur, oceněný na 130 milionů eur), Rodrygo (ze 40 milionů eur na 110 eur) nebo Vinícius, který nedávno dosáhl 200 milionů eur a je na světové špičce vedle Haalanda.

V druhé řadě Mbappé. Z „0“ na 180 milionů eur. V týmu je ještě třeba udělat několik změn. Hlavně na pozicích pravého a středního obránce, ale základy týmu jsou pevně položeny.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: marca.com

Přidat komentář

Související články

Beckham pochválil záložníka Realu. Jude je výjimečný hráč, fanoušci Realu ho milují za jeho osobnost, řekl
Mužstvo

Beckham pochválil záložníka Realu. Jude je výjimečný hráč, fanoušci Realu ho milují za jeho osobnost, řekl

Jen málo hráčů se dokázalo tak rychle adaptovat v Realu Madrid, jako to v minulé sezóně dokázal Jude Bellingham. Angličan po příchodu…
Ancelottiho domácí úkol. Hlavní aspekty hry, které Real Madrid musí po reprezentační pauze vylepšit
Mužstvo

Ancelottiho domácí úkol. Hlavní aspekty hry, které Real Madrid musí po reprezentační pauze vylepšit

Další reprezentační přestávka je za námi. Fakt, že se všichni hráči vrátili do Madridu bez zranění, může být zdrojem radosti.…
Reinier se po dobrém začátku v Granadě začal trápit
Mužstvo

Reinier se po dobrém začátku v Granadě začal trápit

Reinier na počátku svého hostování v Granadě udělal skvělý dojem. Brazilec ukázal na hřišti velkou kvalitu, vypadalo to, že rychle našel…
RELEVO: Zimní přestup? Klub upřednostňuje variantu Militão
Mužstvo

RELEVO: Zimní přestup? Klub upřednostňuje variantu Militão

Real Madrid po Carvajalově zranění analyzuje, co dělat a co nedělat během příštích přestupových období. Daniho minimálně roční pauza zhoršuje…