Rafa Nadal: Stát se jednou prezidentem Realu Madrid? Samozřejmě bych byl nadšený

Rafa Nadal: Stát se jednou prezidentem Realu Madrid? Samozřejmě bych byl nadšený
Rafa Nadal a Florentino Pérez (zdroj: realmadrid.com)

Rafael Nadal ve čtvrtek oznámil, že po listopadovém Davis Cupu ukončí svoji veleúspěšnou kariéru. Je jasné, že z veřejného života se nestáhne. Deník AS opět připomíná úvahu, že by se jednou mohl stát prezidentem Realu Madrid.

Rafa Nadal, pro drtivou většinu sportovních fanoušků jeden z nejlepších tenistů historie, se rozhodl pověsit raketu na hřebík. Mallorčan odchází po 22 grandslamech, obrovském počtu dalších titulů, a pokud bude moci, rozloučí se v listopadu dalším Davis Cupem. Poté, co skončí jeho poslední zápas, se Nadalovi otevře nový život a bude moct dělat to, co má rád: hrát golf, rybařit, věnovat se své tenisové akademii na Mallorce a sledovat zápasy Realu Madrid, fotbalový tým jeho života.

Nadal se nikdy netajil tím, že je velkým fanouškem Los Blancos. Jeho strýc Miguel Ángel Nadal sice v letech 1991 až 1999 nastupoval za Barcelonu, za kterou odehrál přes 200 zápasů, nicméně nikdy se mu nepodařilo malého Rafu přimět k fandění Blaugranas. Jsou sice snímky, na kterých je Nadal oblečen v dresu Barcelony na Camp Nou, on si ale vždy udržel svoji lásku k Realu Madrid.

Během své kariéry několikrát sledoval zápasy Bílého baletu v čestné lóži na Santiago Bernabéu. Ujal se také čestného výkopu a v roce 2011 obdržel kartu čestného socio. A už pár let se ve vzduchu vznáší otázka: Pokusí se Rafa Nadal, až bude jednou v důchodu, stát se prezidentem Realu Madrid?

On sám tuto touhu nepopírá, zdaleka ne. V pořadu El Objetivo de La Sexta přiznal, že by z této možnosti byl nadšený. „Pokud se mě zeptáte, jestli bych byl nadšený z možnosti být prezidentem Realu Madrid, řekl bych ano. Samozřejmě bych byl nadšený. Ale ve svém životním plánu to nemám. Pokud mi ale život tuto možnost nabídne a budou splněny podmínky… pak ano. Jsem velkým fanouškem fotbalu a Realu Madrid.

V pořadu dále zdůraznil, že v tuto chvíli nevidí pro klub lepšího prezidenta, než je Florentino Pérez. „Práce, kterou Florentino Pérez odvádí, je působivá. V tak obtížné situaci, kterou si kluby prošly během pandemie, dokáže Real Madrid soupeřit s kluby, které mají téměř neomezené zdroje. Má tým mladých hráčů, výborné ekonomické řízení… Ve velmi obtížných časech dělal Florentino dobrá rozhodnutí. Lépe už to nešlo. Já, jako fanoušek Realu Madrid, si nemyslím, že šlo něco udělat lépe. Nešel bych teď bojovat o prezidentství, protože to, co mi Real Madrid dává, jsou pocity štěstí. Kdybych byl prezidentem, tak by mi to štěstí nepřineslo, spíš něco horšího, starosti (smích). Užívám si, že mohu fandit Realu Madrid.

A jaké jsou podmínky pro to, aby se Rafa Nadal mohl stát prezidentem Realu Madrid?

Deník AS píše, že nejde možnost, která může nastat v krátkodobém horizonu. Stanovy Realu Madrid určují tři základní podmínky kandidatury. Zájemce musí být Španěl. Být socio Realu Madrid 20 let. A také garantovat 15% rozpočtu klubu.

První podmínku Rafa splňuje. Podle deníku AS by neměl mít problém také se třetím požadavkem, tedy garance části rozpočtu. V minulé sezóně byl rozpočet Realu Madrid 939,5 milionu eur, což znamená, že by Nadal musel ručit 141 miliony. Jen na okruzích ATP si Nadal vydělal téměř 135 milionů eur, k tomu všemu ale musíme připočítat jeho majetek a výdělky ze sponzoringu. Rafa je jedním z mála fanoušků Realu Madrid, který tuto podmínku může splnit, s garancí by problém být neměl.

Největší překážkou by nyní mohlo být členství v klubu. Neexistují žádné důkazy o tom, že by Nadal byl socio Realu Madrid od dětství. Je možné, že členskou kartičku drží až od roku 2011, kdy byl jmenován čestným socio. Podle toho by nemohl kandidovat na prezidenta klubu dříve, než v roce 2031, tedy až za 7 let.

Ještě má tedy spoustu času na to, aby o své kandidatuře přemýšlel. O Rafově obdivu k Realu Madrid už bylo psáno výše. Tento obdiv je ale oboustranný, stačí se podívat na čtvrteční prohlášení klubu, zveřejněné poté, co Rafa oznámil konec kariéry.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: as.com

Přidat komentář

Související články

Real Madrid kvůli Bernabéu nepanikaří: je v klidu a už plánuje nové koncerty
Klub

Real Madrid kvůli Bernabéu nepanikaří: je v klidu a už plánuje nové koncerty

V Realu Madrid není dne, kdy by se něco nedělo. K morové ráně zranění v posledních sezonách se přidala i…
Sdružení obětí ze sousedství Bernabéua odpovídá Realu: Ukažte svoji licenci u soudu
Klub

Sdružení obětí ze sousedství Bernabéua odpovídá Realu: Ukažte svoji licenci u soudu

Pokračuje spor mezi Realem Madrid a tzv. Sdružením obětí ze sousedství Bernabéua, které zareagovalo na oficiální prohlášení klubu (informovali jsme…
OFICIÁLNĚ: Rafael Nadal ukončí kariéru
Klub

OFICIÁLNĚ: Rafael Nadal ukončí kariéru

Španělský tenista Rafael Nadal, čestný socio Realu Madrid a velký fanoušek klubu, oznámil konec profesionální tenisové kariéry. Real Madrid při…
AS: 246 hlasů, které zabránily Iniestově přestupu do Realu Madrid
Klub

AS: 246 hlasů, které zabránily Iniestově přestupu do Realu Madrid

Málokdo ví, že chybělo málo, aby se Andrés Iniesta, který v pondělí oznámil konec kariéry, byl hráčem Realu Madrid. V roce 2006…