El Confidencial: Bernabéu funguje bez platné licence… 23 let. Real reaguje oficiálním prohlášením

El Confidencial: Bernabéu funguje bez platné licence… 23 let. Real reaguje oficiálním prohlášením
Santiago Bernabéu (zdroj: realmadrid.com)

Sousedé z okolí Bernabéu zůstávají v boji s Realem Madrid a jeho stadionem. Nyní tvrdí, že klub provozuje stadion na základě licence, jejíž platnost vypršela před 23 lety. To by znamenalo, že zápasy na tomto stadionu se také konají nezákonně.

Podle deníku El Condidencial předložilo Sdružení obětí ze sousedství Bernabéua soudu další žádost týkající se stadionu a poukazuje na to, že Real Madrid letos pořádal hudební koncerty na základě licence, jejíž platnost vypršela před 23 lety.

Tento dokument je zároveň teoretickým povolením k pořádání zápasů. „Tímto dokumentem bylo oklamáno madridské společenství, které udělilo příslušné licence na základě falešného přesvědčení, že dokument osvědčuje aktivní licenci,“ cituje argumenty internetový deník Neighbours.

Žádost byla podána u vyšetřovacího soudu číslo 53 v Madridu, který již přijal žalobu Neighbours na Santiago Bernabéu a zahájil řízení ve věci. V červenci byla žaloba na klub přijata s vyloučením madridských úřadů a 2. října byl případ rozšířen o nejnovější měření hluku v místě konání utkání. Nyní se uvádí, že královský klub provozuje svou činnost bez aktivní licence. Stále častěji se hovoří o tom, že pokud by sousedé dostali příležitost, chtěli by Realu zabránit i v pořádání zápasů.

Nejzajímavější je, že chybějící licence se vztahuje i na fotbalové zápasy a podle sousedů by se na stadionu pro dnešek neměla konat vůbec žádná činnost, včetně fotbalových zápasů. Dokumenty byly po celou dobu předkládány Madridskému společenství, které spravuje vydávání povolení k hromadným představením v regionu, na základě licence, jejíž platnost vypršela v roce 2001. Sdružení otevřeně prohlašuje, že Real Madrid politiky podvedl.

V dopise organizace zdůrazňuje, že v tuto chvíli nemá stadion licenci na žádnou činnost a že úřady po dokončení přestavby nevydaly nové licence, které by „po splnění bezpečnostních, ekologických, hygienických atd. podmínek umožňovaly zahájení obchodní, průmyslové nebo servisní činnosti“. Sousedé poukazují na to, že licence jsou vydávány po řádných kontrolách, a podle jejich názoru neexistence provozní licence v areálu vylučuje, aby se na stadionu provozovala jakákoli činnost.

Madridské úřady v odpovědi na dotaz listu El Confidencial uvedly následující: „Bernabéu má licenci na pořádání sportovních akcí. Jakýkoli koncert je licencován Madridským společenstvím.“ O podrobnostech licence a roku jejího vydání však radnice nemá žádné informace.

Sousedé poukazují na to, že vše zjistili, protože sami hledali licenci opravňující činnost Bernabéu, ale městské úřady buď neodpověděly, nebo poslaly zpět dokumenty se stavebním povolením na rok 2019, což nejsou dokumenty udělující licenci k pořádání akcí.

Teprve dokumenty od Společenství Madrid umožnily zjistit, že Real Madrid pořádá akce na základě licence z roku 2001. Asociace nyní požaduje, aby soudní vyšetřování zjistilo, zda to byl klub, kdo uvedl Madridské společenství v omyl, nebo zda Madridské společenství samo nedodrželo zákony a královské rodině protiprávně umožnilo objekt využívat.

Real reaguje oficiálním prohlášením

Real Madrid vydal oficiální komuniké v návaznosti na další útok sdružení obětí ze sousedství Bernabéu. Přinášíme jeho úplný obsah.

Real Madrid si vzhledem k šíření naprosto nepravdivých informací, které zveřejnilo „Sdružení sousedů obětí Bernabéu“ v řízení 2034/2024 u vyšetřovacího soudu číslo 53 v Madridu a které byly zveřejněny v různých médiích, přeje sdělit následující:

1. že Real Madrid má a vždy měl řádnou městskou licenci pro činnost a provoz, která plně pokrývá pořádání sportovních akcí na stadionu Santiago Bernabéu. Dále je naprosto nepravdivé tvrzení, že Real Madrid organizuje nebo organizoval své sportovní aktivity na základě licence, jejíž platnost již vypršela, a rovněž je nepravdivé tvrzení, že tato licence byla zneužita třetími osobami k podvodu před jakoukoli veřejnou správou.

2. že koncerty pořádané na stadionu Santiaga Bernabéu nevyžadují koncesi na základě obecní licence, ale udělení správního povolení, které v tomto případě uděluje pořadatelům každé hudební akce odbor veřejných vystoupení a rekreačních činností působící v madridském společenství v souladu se zákonem 17/1997 ze dne 4. července o veřejných vystoupeních a rekreačních činnostech v madridském společenství. Všechny koncerty pořádané na Santiago Bernabéu měly toto povolení, které bylo v každém případě uděleno madridským společenstvím každému z pořadatelů akce.

3. že Real Madrid aktivně spolupracuje se Společenstvím Madrid a madridskými úřady na udržitelnosti a soužití tak, aby aktivity na stadionu Santiago Bernabéu byly organizovány nejen v plném souladu se zákonem, ale také s okolím a sousedstvím.

4. Klub vyjadřuje politování nad tím, že „Sousedské sdružení obětí Bernabéu“ kromě toho, že nerespektuje snahy Realu Madrid o zajištění zájmů kolektivu, také zlovolně a s vědomím nepravdivosti předává soudním orgánům a veřejnosti zcela nepravdivé informace.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: elconfidencial.com, realmadrid.com

Přidat komentář

Související články

Na Bernabéu musí být zavedena opatření k omezení hluku. Starosta Madridu podpořil občany
Město Madrid

Na Bernabéu musí být zavedena opatření k omezení hluku. Starosta Madridu podpořil občany

Madridský starosta José Luis Martínez Almeida uklidnil obyvatele z okolí stadionu Santiago Bernabéu. V rozhovoru, který starosta poskytl toto pondělí…
Prorocký dopis Florentina Péreze. Již před před 26 lety věděl, že Bernabéu je perlou Madridu
Město Madrid

Prorocký dopis Florentina Péreze. Již před před 26 lety věděl, že Bernabéu je perlou Madridu

V týdnu, který se nese ve znamení finále Ligy mistrů, v němž se Real Madrid tuto sobotu (21:00) utká v…
Bernabéu bude svědkem vrcholu turné Shakiry. Potenciál chrámu Los Blancos se začíná naplňovat
Město Madrid

Bernabéu bude svědkem vrcholu turné Shakiry. Potenciál chrámu Los Blancos se začíná naplňovat

Kolumbijka se stane další zahraniční hvězdou, která se objeví na Santiago Bernabéu. V jejím případě se má hovořit až o…
Bernabéu získává finální podobu. V lednu se zvýší kapacita a stanice metra projde rekonstrukcí 
Město Madrid

Bernabéu získává finální podobu. V lednu se zvýší kapacita a stanice metra projde rekonstrukcí 

Rekonstrukce stadionu je o přestávce způsobené mistrovstvím světa v plném proudu. Klub uzavřel dohodu s Madridským společenství, díky které projde…