„El Halcón“ přebírá velení. Fede Valverde se stává při absenci Carvajala lídrem Realu Madrid

„El Halcón“ přebírá velení. Fede Valverde se stává při absenci Carvajala lídrem Realu Madrid
Fede Valverde (zdroj: realmadrid.com)

Real Madrid předpokládá, že bez Daniho Carvajala bude právě Fede Valverde kapitánem a lídrem na hřišti. Ať už s páskou, nebo bez ní. V sedmé sezóně v bílém je jeho role v Madridu nadále na vzestupu.

Je jasné, že zraněním Daniho Carvajala na zbytek sezóny přišel Real Madrid nejen o klíčového hráče v herním plánu týmu, hráče, který byl pravděpodobně pravým bekem s nejlepší formou na světě. Ztrácí také vůdce kabiny, kapitána bez pásky na rameni (připomeňme, že v hierarchii týmu je druhý za Modrićem), který v těžkých chvílích dokázal ukázat naplno svoji osobnost a byl jedním z těch, kdo tým dokázali strhnout. Bonusem Carvajala bylo, že jde o odchovance Realu Madrid, patrně nejúspěšnější produkt La Fábriky posledních let. O to všechno nyní Bílý balet na rok přišel.

Ale kde se dveře zavřou, tam se otevře okno. Real má v kabině i nadále osobnost, která je lídrem, ať už s páskou, či bez pásky. Tou osobností je Federico Valverde.

Ač je uruguayskému záložníkovi teprve 26 let, v kabině Los Blancos by se mohl řadit směle mezi veterány. V klubu kroutí svoji sedmou sezónu, výsledkem toho je, že je v hierarchii čtvrtým kapitánem týmu (po Modrićovi, Carvajalovi a Lucasovi). Nyní povyskočí na třetí místo, ale v kabině se bere jako samozřejmost, při vší úctě k Modrićovi, že je jedničkou, protože jde o motor Realu Madrid, který hraje všechny zápasy od začátku až do konce. Deník AS píše, že to bude právě Fede Valverde, který po sobotním zranění Carvajala převezme štafetu a stane se skutečným lídrem týmu.

Real bude nadále čekat na návrat Daniho Carvajala. Dal to jasně najevo tím, že ani ne 24 hodin po těžkém zranění španělského obránce oznámil prodloužení smlouvy s ním do června 2026. Ve Valdebebas budou doufat, že se Dani bude schopen vrátit na úroveň, kterou si udržoval v posledních měsících. Úroveň, díky níž se dostal mezi kandidáty na Zlatý míč.

Ale zpět k Valverdemu. O tom, že bude jednou lídrem týmu, se píše již dlouho. Ač Fede někdy vypadá jako tichá voda, na hřišti je ho vždy plno, a hlavně v pravou chvíli je tam, kde ho Real potřebuje.

Do Madridu přišel v květnu 2015, ačkoliv tehdy byl kousek od přestupu do Arsenalu. Do struktur Realu se přidal o rok později poté, co dosáhl osmnácti let. Byl jedním z prvních, které do Valdebebas přivedl lovec talentů Juni Calafat. První rok si Fede brousil tesáky v Castille pod vedením Santiaga Solariho. Další sezónu už debutoval v La Lize, ovšem v barvách Deportiva La Coruňa, kam jej Real poslal na roční hostování.

Nakonec se v roce 2018 připojil k prvnímu týmu Realu Madrid. Samozřejmě, že nejprve s podružnou rolí. V týmu si jej ponechal Julen Lopetegui, minuty mu opatrně dával i Santiago Solari. Valverdeho vliv v týmu vzrostl návratem Zinedina Zidana, který uruguayského mladíka upřednostnil před Marcosem Llorentem. A od druhé éry Carla Ancelottiho se Valverde stal naplno hráčem základní sestavy.

A právě teď je v týmu Los Blancos jen málo důležitějších hráčů.

Fede Valverde už má za sebou 270 zápasů za Real Madrid, vstřelil v nich 25 gólů. Výjimečná byla v tomto ohledu sezóna 2022/23, kdy se prosadil 12x. Deník AS připomíná údajnou sázku, kdy se Ancelotti vsadil, že Valverde vstřelí alespoň deset gólů, jinak bude muset Carletto roztrhat svoji trenérskou licenci. Kromě toho si připsal 24 asistencí, přičemž ta nejdůležitější zatím přišla ve finále Ligy mistrů v roce 2022, kdy přihrál na gól Viníciovi.

Že je Fede Valverde ochoten pro Real Madrid vykonat cokoliv, dokumentuje i situace z finále Španělského superpoháru z roku 2020. V nastaveném čase šel do samostatného nájezdu na bránu Los Blancos Álvaro Morata. Valverde ho stíhal marně, a tak sáhl k ostrému zákroku. Moratu skluzem fauloval a po červené kartě šel z hřiště. Jenže tím zabránil takřka jistému gólu, Real následně zápas zvládl a po penaltovém rozstřelu vyhrál. Valverde získal cenu pro hráče zápasu a ocenil jej i Diego Simeone, který ho pochválil a řekl, že šlo o rozhodující moment finále.

Valverdeho podíl na nedávných úspěších Realu Madrid je nepopiratelný. Jako hráč vyhrál už 13 trofejí, včetně dvou triumfů v Lize mistrů a tří v La Lize. Kromě toho je hráčem s prakticky nevyčerpatelným fyzickým fondem, který je neustále v pohybu, a který má jako bonus skvělé zakončení. Pro současný Real Madrid je v tuto chvíli nedotknutelný.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: as.com

Přidat komentář

Související články

Beckham pochválil záložníka Realu. Jude je výjimečný hráč, fanoušci Realu ho milují za jeho osobnost, řekl
Mužstvo

Beckham pochválil záložníka Realu. Jude je výjimečný hráč, fanoušci Realu ho milují za jeho osobnost, řekl

Jen málo hráčů se dokázalo tak rychle adaptovat v Realu Madrid, jako to v minulé sezóně dokázal Jude Bellingham. Angličan po příchodu…
Ancelottiho domácí úkol. Hlavní aspekty hry, které Real Madrid musí po reprezentační pauze vylepšit
Mužstvo

Ancelottiho domácí úkol. Hlavní aspekty hry, které Real Madrid musí po reprezentační pauze vylepšit

Další reprezentační přestávka je za námi. Fakt, že se všichni hráči vrátili do Madridu bez zranění, může být zdrojem radosti.…
Reinier se po dobrém začátku v Granadě začal trápit
Mužstvo

Reinier se po dobrém začátku v Granadě začal trápit

Reinier na počátku svého hostování v Granadě udělal skvělý dojem. Brazilec ukázal na hřišti velkou kvalitu, vypadalo to, že rychle našel…
RELEVO: Zimní přestup? Klub upřednostňuje variantu Militão
Mužstvo

RELEVO: Zimní přestup? Klub upřednostňuje variantu Militão

Real Madrid po Carvajalově zranění analyzuje, co dělat a co nedělat během příštích přestupových období. Daniho minimálně roční pauza zhoršuje…