PREVIEW: Lille OSC – Real Madrid. Liga mistrů – díl druhý

PREVIEW: Lille OSC – Real Madrid. Liga mistrů – díl druhý
Jude Bellingham (zdroj: realmadrid.com)

Dnes od 21 hodin začne druhý zápas Realu Madrid v Lize mistrů. Obhájce titulu se tentokrát představí na půdě francouzského Lille. Utkání se bude hrát na Stade Pierre-Mauroy, též zvaném Decathlon Arena. Řídit ho bude italský rozhodčí Maurizio Mariani a přímý přenos bude vysílat Nova Sport 6.

REAL MADRID

Los Blancos pokračují v nabitém programu, svěřenci trenéra Carla Ancelottiho dnes odehrají šestý zápas za posledních 18 dnů. Náročné období zatím zvládají dobře, nadále drží sérii neporazitelnosti v La Lize i Lize mistrů, na domácí půdě se jim během víkendu po remíze 1:1 s Atlétikem podařilo umazat alespoň bod z náskoku Barcelony, na kterou hned v úvodních třech kolech nabrali čtyřbodové manko.

Do zápasu proti Lille nepůjde Real kompletní. Ancelottimu budou chybět dlouhodobě zranění Dani Ceballos, David Alaba a Brahim Díaz. Otazník potom visí nad stavem Kyliana Mbappého. Ten nehrál proti Atlétiku (nebyl vůbec v nominaci), Real vydal oficiální komuniké o zranění, spekulovalo se až o třítýdenní pauze. Je týden po utkání s Alavésem a Mbappé je s týmem na severu Francie.

TISKOVÁ KONFERENCE CARLA ANCELOTTIHO

Deníky MARCA a AS nicméně neočekávají, že by se měl objevit v základní jedenáctce, která dnes vyběhne na stadionu Pierra Mauroye. Los Blancos patrně budou opět hrát na dva útočné hroty vpředu, tedy Viniho a Rodryga. Oba madridské listy však předpokládají, že volné místo Mbappého by mohl obsadit Arda Güler.

Vůbec k prvnímu utkání v sezóně dnes nastoupí Eduardo Camavinga, podle zmíněných deníků by to mělo být rovnou v zahajovací sestavě, kde zaujme pozici pivota místo Auréliena Tchouaméniho. Deník AS předpokládá, že Tchouaméni nahradí Édera Militaa ve stoperské dvojici s Rüdigerem, zatímco dle sudu deníku MARCA by Aurélien vůbec hrát neměl.

LILLE

Lille Olympique Sporting Club (zkratka Lille OSC) pochází ze severu Francie, nedaleko hranic s Belgií, a je jedním ze dvou klubů (druhým je Monaco), které v posledních letech narušily hegemonii Paříže v rámci Ligue 1. Mistry Francie se Les Dogues stali v sezóně 2020/21.

V minulém ročníku obsadilo Lille 4. místo a do Ligy mistrů se muselo prokousat z kvalifikační fáze, kde vyřadili Fenerbahce Istanbul a Slavii Praha. V probíhajícím ročníku Ligue 1 patří Lille 5. místo.

Do Ligy mistrů francouzský celek vstoupil prohrou 0:2 na půdě lisabonského Sportingu. Bodovat proti Realu Madrid by se mu tedy hodilo. Trenér Bruno Génésio věří, že to není nemožné.

Musíme věřit, že máme šanci proti Realu uspět. Pokud bychom nevěřili, a šli do zápasu s tím, že je rozhodnutý, je lepší zůstat doma a nehrát vůbec. My v utkání s Realem Madrid nemáme co ztratit,“ řekl Génésio.

CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE BRUNA GÉNÉSIA ZDE

Mezi Realem a Lille byly v průběhu jara a léta navázány kontakty. Předmětem jednání byl Leny Yoro, mladý stoper a odchovanec francouzského klubu, na kterého si Los Blancos dělali zálusk, a který nakonec dal přednost Manchesteru United.

V kádru Lille nalezneme několik známých jmen, například dvojici ex-barcelonských hráčů: Samuel Umtiti (do zápasu kvůli zranění nezasáhne) a André Gomés. Během léta zamířil na sever Francie belgický reprezentace a bývalý hráč Dortmundu a PSG Thomas Meunier. Zmiňme také bratra Kyliana Mbappého – Ethana. Ten však nebude hrát, protože je zraněný.

Nejdražším hráčem na soupisce Lille podle renomovaného serveru Transfermarkt je kanadský útočník Jonathan David, který např. v minulém ročníku byl druhým nejlepším střelcem Ligue 1 s 19 góly. Před ním byl pouze Kylian Mbappé (27). O víkendu se David postaral o vítězství Lille na půdě Le Havre 3:0, když vstřelil všechny góly svého týmu.

Z HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ

Francouzské Lille nepatří mezi nejtradičnější účastníky Ligy mistrů. Milionářskou soutěž hraje teprve podeváté. Real Madrid se s tímto týmem utká dnes poprvé. Bude to jeho sedmý soupeř ze země galského kohouta napříč všemi soutěžemi.

Nejvíce zápasů Los Blancos odehráli s PSG (celkem 12). Častým pohárovým soupeřem je i Olympique Lyon (10). Real potkal také Marseille (4), Nice (4), Auxerre (2) a Reims (2). Do tohoto výčtu dnes přibude Lille.

Ve střetnutích proti francouzským týmům se Realu Madrid poměrně daří – 19 vítězství, 7 remíz a 8 porážek. Ve venkovních utkáních je ale bilance v neprospěch Los Blancos. Ti v historii dokázali na francouzské půdě 6x zvítězit, 3x remizovat a 7x prohráli.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Přidat komentář

Související články

AS: Real Madrid před velkým maratonem. Do konce roku odehraje 14 zápasů
Interkontinentální pohár

AS: Real Madrid před velkým maratonem. Do konce roku odehraje 14 zápasů

Tento víkend zahájí hráči Realu Madrid maraton, který potrvá až do konce kalendářního roku 2024. Během něj se utkají mj.…
Génésio: Porazit trenéra, jako je Carlo, je čest
Liga mistrů

Génésio: Porazit trenéra, jako je Carlo, je čest

Trenér Lille Bruno Génésio se po vítězném zápase s Realem Madrid setkal s novináři. Dojmy ze zápasu „Myslím, že jsme…
GLOSA: Takhle to, mistři, nepůjde! Je třeba vrátit do hry srdce
Liga mistrů

GLOSA: Takhle to, mistři, nepůjde! Je třeba vrátit do hry srdce

Real Madrid prohrál po 14 zápasech v Lize mistrů, v soutěžním utkání celkově skoro po roce. To pochopitelně není žádná…
Endrick: Ze základu mám radost, ale přebíjí to porážka. Potrénujeme a nad Villarrealem zvítězíme
Liga mistrů

Endrick: Ze základu mám radost, ale přebíjí to porážka. Potrénujeme a nad Villarrealem zvítězíme

Brazilec Endrick prožil zvláštní večer. Poprvé totiž naskočil v základní sestavě Los Blancos při mistrovském utkání. Zatímco předchozí debuty, ať už…