PREVIEW: Atlético Madrid – Real Madrid. Městští rivalové hrají o stažení náskoku Barcelony

PREVIEW: Atlético Madrid – Real Madrid. Městští rivalové hrají o stažení náskoku Barcelony
Rodrygo (zdroj: realmadrid.com)

Velké madridské derby se odehraje dnes od 21 hodin na Cívitas Metropolitano, domovském stánku Atlétika. Oba soupeři půjdou do 175. ligového El Derbi madrileño se zvýšenou motivací, jakýkoliv bodový zisk by totiž Real i Atlético přiblížil Barceloně. Katalánci v sobotu prohráli 2:4 v Pamploně. V případě vítězství by Los Blancos stáhli na rivala na rozdíl jediného bodu. Atlético, které je o dva body za Realem, by se přiblížilo na rozdíl tří.

Zápas bude řídit jako hlavní rozhodčí Mateo Busquets Ferrer, teprve třicetiletý sudí, který v La Lize píská druhou sezónu. V této sezóně už jeden zápas Realu řídil, ve 3. kole byl hlavním rozhodčím zápasu na Las Palmas (1:1), v minulé sezóně měl na starost zápas Los Blancos proti Alavésu (5:0). Utkání Atlétika ještě neřídil. El Derbi madrileño bude jeho prvním velkým zápasem v kariéře.

REAL MADRID

Bílý balet vstupuje do madridského derby v dobré výsledkové formě. V součtu s Ligou mistrů zvítězili v pěti utkáních v řadě. Herně to ještě ovšem občas zaskřípe. Naposledy v úterý, kdy Real hostil Alavés. V úvodu druhé půle vedl po brankách Lucase, Mbappého a Rodryga už 3:0, tento náskok držel ještě v 84. minutě, poté Baskové dvakrát udeřili a závěr se proměnil v pořádné drama.

Trenér Carlo Ancelotti toto přisuzoval nekoncentrovanosti. „Tým se zlepšil. I s ohledem na to, co se stalo v minulém zápase. Beru v potaz to, že tam byl nedostatek koncentrace v posledních deseti minutách. Byl to okamžik, kdy naše hra postrádala pevnost, kompaktnost a efektivitu. Dali jsme ale tři góly, více než Alavés, a všechny góly byly po kvalitních akcích. Jsme na dobré cestě. Zítra nás čeká důležitý test. To, že tým je kompaktní, je pro zápas na Metropolitano klíčové,“ řekl v sobotu na tiskové konferenci trenér Carlo Ancelotti.

CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE CARLA ANCELOTTIHO ZDE

Italský stratég bude muset na Metropolitano opět přeskupit řady. Proti Alavésu se zranil Kylian Mbappé, který si na své první el Derbi bude muset ještě počkat. Ancelotti má několik variant. Při zachování formace 4-3-3 by v základní sestavě mohl naskočit Brazilec Endrick.

Média ovšem předpokládají, že na Atlético vyběhne Real v diamantovém rozestavení 4-4-2. Ancelottimu se totiž vrací po zranění Eduardo Camavinga a deník MARCA v sobotu spekuloval, že by mohl být tajným Ancelottiho trumfem do středu pole, kdy by se postavil na levý kraj, zatímco vpravo by operoval Valverde. Pozici pivota by držel Tchouaméni a na hrotu diamantu by byl Bellingham, který by nejvíce podporoval brazilské ofenzivní duo Vinícius – Rodrygo.

V úvahu padají i varianty s Modrićem nebo Ardou.

Real Madrid bude hrát na stadionu, kde naposledy našem ligového přemožitele. Stalo se to před více než rokem, přesněji 24. září 2023, kdy zde Los Blancos prohráli 1:3. Pokud dnes s Atlétikem neprohrají, natáhnou svoji šňůru bez ligové porážky už na 40 zápasů a opět se přiblíží absolutnímu rekordu Barcelony (43), který budou moct teoreticky dorovnat v El Clásiku na konci října.

ATLÉTICO MADRID

Atlético Madrid je vedle Realu jediným v La Lize doposud neporaženým týmem. Los Colchoneros na začátku sezóny vyhlásilo útok na ligový titul, na který čeká od sezóny 2020/21. V probíhajícím ligovém ročníku Atlético už dvakrát ztratilo body ztratilo. Nejprve při bezbrankové remíze 0:0 s Espanyolem, následně i v utkání proti Rayu Vallecanu (1:1).

Trenéra Simeoneho v úvodu sezóny trápí produktivita. Jen ve třech ze sedmi zápasů jeho svěřenci vstřelili více než jeden gól.

Je těžké něco změnit během dvou dnů mezi čtvrtkem a nedělí. Určitě je to náš cíl, abychom se zlepšili, až budeme mít více času na práci a lépe poznáme hráče. Chceme udělat více věcí v útoku. Dnes jsme stále v procesu hledání lepší rovnováhy a vytváření lepších kombinací v útoku. Někdy jsme efektivnější, jindy méně. Potřebujeme nějaký čas. Od čtvrtka do neděle se toho ale moc nezmění, to říkám upřímně,“ řekl po těsném vítězství nad Celtou Vigo trenér Simeone.

CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE DIEGA SIMEONEHO ZDE

Atlético během léta mohutně zbrojilo a na přestupovém trhu bylo poměrně aktivní. Pro posílení ofenzivy, která přišla o Álvara Moratu, přivedlo vedení klubu Simeonemu nejlepšího střelce La Ligy z minulého ročníku norského snajpra Alexandera Sørlotha z Villarrealu, či Júliana Álvareze z Manchesteru City. Za druhého jmenovaného Atlético podle serveru Transfermarkt položilo na stůl 75 milionů eur. Mezi posily se řadí i stoper a mistr Evropy Robin Le Normand (ze Sociedadu) a anglický záložník Conor Gallagher (z Chelsea).

Kromě Moraty už v Atlétiku nepokračují mj. Stefan Savić (do Trabzonsporu), Gabriel (do Besiktasu), Saúl (do Sevilly), Memphis Depay (do Corinthians) nebo třeba Mario Hermoso (do AS Řím).

Z HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ

Los Blancos a Los Colchoneros nastoupili k mnoha fotbalovým bitvám. Jen v rámci La Ligy jich bylo 174, napříč všemi soutěžemi pak 230. Pokud se budeme věnovat jen ligové scéně, Real Madrid dokázal svého největšího městského rivala porazit v 91 utkáních, Atléti se radovali 41x a 42 zápasů skončilo dělbou bodů.

O něco vyrovnanější je bilance zápasů, které se hrály na půdě Los Colchoneros. I tady je ale úspěšnější s 36 výhrami Real Madrid, o deset výher v derby má Atlético, remíz se zrodilo 25.

Nejlepším střelcem vzájemných ligových duelů jsou Alfredo Di Stéfano a Santillana. Oba se proti Atlétiku prosadili 13x. Dvanáct gólů vstřelil Atletům Cristiano Ronaldo, o jeden zásah méně má ve statistikách Raúl. Di Stéfano je i nejlepším střelcem zápasů, které se hrály na stadioně Atlétika – dal v nich osm branek.

Nejvyšší výhru na půdě Los Colchoneros vybojoval Real Madrid v éře Galácticos. Ještě na starém, dnes už neexistujícím Vicente Calderón zvítězil 15. června 2023 4:0. Tehdy nastoupil v sestavě: Casillas – Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos – Guti, Makélélé – Figo, Raúl, Zidane – Ronaldo, z pozice střídajících si zahráli ještě Pavón, McManaman a Solari a mužstvo tehdy vedl Vicente del Bosque. Dva góly v tomto duelu vstřelil Ronaldo, další dva Raúl.

Zajímavostí je, že i na straně Los Colchoneros byl v tomto utkání trenér, který Španělsko dovedl k cenné trofeji. Byl to Luis Aragonés, pod jehož vedením La Roja vybojovala titul pro mistra Evropy v roce 2008. Pod vedením del Bosqueho ho pak obhájila o čtyři roky později.

Nejvyšší prohru v derby na půdě Atlétika schytal Real 23. listopadu 1947, kdy prohrál 0:5. Z nedávné minulosti pak připomeňme porážku 0:4 z roku 2015. Pamětníků tohoto zápasu už na obou stranách není mnoho. Za Atlético tehdy hráli Koke s Griezmannem (dal gól), na lavičce byli Oblak a Giménez, za Real odehrál celý zápas. Dani Carvajal. Byli u toho i oba současní trenéři – Diego Simeone a Carlo Ancelotti. Jejich vzájemný minisouboj vyznívá lépe pro kouče Los Colchoneros (5 výher, 3 remízy a 2 prohry).

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


2 Komentářů

Přidat komentář

Související články

OFICIÁLNĚ: Atlético odsoudilo výtržnosti. Jednoho fanouška už zadrželo. Měl u sebe nůž, dodává Chiringuito
La Liga

OFICIÁLNĚ: Atlético odsoudilo výtržnosti. Jednoho fanouška už zadrželo. Měl u sebe nůž, dodává Chiringuito

Ve Španělsku rezonují události, k nimž došlo v madridském derby. Tentokrát však fotbal jde trochu stranou, řeší se hlavně incidenty,…
Simeone: Začněme trestat ty z nás, kteří fanoušky provokují a vytvářejí podhoubí pro tyto incidenty
La Liga

Simeone: Začněme trestat ty z nás, kteří fanoušky provokují a vytvářejí podhoubí pro tyto incidenty

Trenér Atlétika Madrid Diego Simeone na tiskové konferenci po remízovém derby s Realem hovořil o incidentu, který se na Metropolitanu odehrál.…
VIDEO: Co bylo příčinou Courtoisových gest, která odstartovala výtržnosti a způsobila přerušení zápasu?
La Liga

VIDEO: Co bylo příčinou Courtoisových gest, která odstartovala výtržnosti a způsobila přerušení zápasu?

Noční vysílání pořadu Chiringuito na stanici La Sexta přineslo nové podrobnosti o incidentech, kvůli nimž bylo nedělní El Derbi na…
Ancelotti: Tento bod může mít do budoucna velkou hodnotu
La Liga

Ancelotti: Tento bod může mít do budoucna velkou hodnotu

„Přerušení zápasu bylo ze strany rozhodčího správné,“ řekl italský trenér Realu Madrid Carlo Ancelotti při svém hodnocení remízy na Cívitas…