PREVIEW: Před nedělním derby na Metropolitano hostí Los Blancos nepříjemný Alavés

PREVIEW: Před nedělním derby na Metropolitano hostí Los Blancos nepříjemný Alavés
Endrick (zdroj: realmadrid.com)

Real Madrid vesus Deportivo Alavés. Tento zápas bude dnes od 21 hodin hostit Santiago Bernabéu v rámci 7. kola španělské La Ligy. Real Madrid stíhá Barcelonu a nemůže si dovolit bodovou ztrátu, Baskové tentokrát přijedou na Santiago Bernabéu v klidu, protože, jak řekl jejich trenér, už po šesti kolech mají z 25% splněno. Ale teď vážně. Alavés v úvodních kolech nastřádal 10 bodů a potrápil týmy jako Sociedad a Sevilla. Hráči Bílého baletu ho tedy nemohou podcenit.

REAL MADRID

Zdá se, že Los Blancos v posledních týdnech konečně najeli na vítěznou vlnu. Svěřenci trenéra Ancelottiho aktuálně drží sérii čtyř výher v řadě. A rádi by ji natáhli dál, protože v úvodu La Ligy nabrali čtyřbodovou ztrátu na Barcelonu.

Pokud dnes neprohrají s Alavésem, natáhnou svoji sérii bez porážky v La Lize už na 39 utkání a opět se přiblíží absolutnímu rekordu La Ligy, který drží právě Barcelona. (VÍCE O REKORDNÍ SÉRII ZDE).

Real Madrid dnes odehraje třetí domácí utkání během týdne. Počítat nebude moct nově s Dani Carvajalem, který po úderu, který utržil v utkání s Espanyolem, ještě není plnohodnotně zotaven a Ancelotti si ho pošetří na víkendový zápas na Metropolitanu proti Atlétiku Madrid.

Otazník visel i nad startem Juda Bellinghama. Ještě v neděli některá média informovala o tom, že bude proti Alavésu odpočívat, během pondělka se však objevily zprávy o tom, že samotný záložník si přeje hrát a nakonec se v zápasové nominaci objevil.

Bellingham nemá s ramenem tak velké problémy, jako v loňské sezóně. Nemá to vliv na jeho výkony, myslím, že se dobře zotavil. Na jeho rameno budeme muset dávat pozor, budeme ho muset chránit, ale Jude bude k dispozici na Alavés. Dani Carvajal se ještě nezotavil ze sobotního zápasu. Bude potřebovat pár dnů na odpočinek. K dispozici bude ale už na zápas proti Atlétiku,“ okomentoval zdravotní stav obou hráčů Ancelotti.

CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE ZDE

I s ohledem na nedělní derby lze opět očekávat rotace v základní sestavě. Média spekulují o tom, že by příležitost v základu mohl dostat Endrick, aby tak Ancelotti pošetřil některou ze svých hlavních ofenzivních zbraní na Los Colchoneros.

DEPORTIVO ALAVÉS

Alavés nepatří k nejtradičnějším účastníkům La Ligy. Probíhající ročník je pro klub z Baskicka 19. mezi španělskou elitou. V posledních letech však hraje La Ligu pravidelně. Od sezóny 2016/17 chyběli Baskové v soutěži jen jednou.

Každoročním cílem El Glorioso, jak se týmu přezdívá, je záchrana, což na tiskové konferenci potvrdil i trenér Luis García. Baskové do sezóny odstartovali velice dobře a po šesti odehraných kolech mají 10 bodů.

Z jedné čtvrtiny jsme již dosáhli našeho cíle. Kdyby mi teď někdo nabídl záruku udržení v La Lize, bez rozpaků bych ji přijal. Máme 10 bodů z 18 možných, potřebujeme se dostat na 40. Je možné, že k udržení bude stačit i nižší počet, ale záchrana je náš cíl,“ řekl trenér Luis García.

CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE ZDE

El Glorioso těží z domácího prostředí, kde zdolali například Sevillu. Posbírali zde už sedm z deseti bodů. Dokáží však překvapit i venku, o čemž svědčí vítězství na Anoetě nad Sociedadem.

Největší letní posilou týmu je levý bek Manu Sánchez, který do Alavésu přišel jako volný hráč ze Celty Vigo.

Z HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ

Ligových zápasů mezi Realem a Alavésem nenalezneme v historii tolik, jako například v případě Espanyolu či Sociedadu, posledních dvou soupeřů Los Blancos. K tomu úplně prvnímu došlo 4. ledna 1930 a Real zvítězil 1:0.

Dnes se na Bernabéu bude hrát zápas s pořadovým číslem 37, přičemž dosavadní bilance hovoří jednoznačně ve prospěch Bílého baletu: 30 vítězství – 2 remízy – 4 prohry.

Alavés ovšem v nedávné minulosti dokázal na Bernabéu uspět, stalo se tak 28. listopadu 2020 a Baskové zvítězili 2:1. Jde o jednu z jejich dvou výher na ikonickém stadionu Los Blancos. Tu druhou bychom našli v květnu 2000, kdy zvítězili 1:0.

Jinak má ale na Santiago Bernabéu navrch Real Madrid, který zde dokázal Alavés porazit ve zbylých 16 utkáních. Naposledy zde Basky hostil 14. května 2024 a zvítězil 5:0 (2x Vinícius, Bellingham, Valverde a Arda). Jde o nejvyšší výhru Los Blancos nad El Glorioso, stejným výsledkem Real zdolal Basky také v letech 2001, 1956 a 1931.

Karim Benzema je historicky nejlepším střelcem Los Blancos proti Alavésu, vstřelil mu celkem 9 branek. Za ním následují Raúl (8), Ronaldo (7), Guti (6) a Cristiano Ronaldo (5).

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Přidat komentář

Související články

MATCHDAY: Real Madrid – Alavés. Bellingham nechybí v nominaci, Carvajal dostal volno
La Liga

MATCHDAY: Real Madrid – Alavés. Bellingham nechybí v nominaci, Carvajal dostal volno

Tři dny po utkání s Espanyolem (4:1) budou opět hrát Los Blancos. A opět se představí na Santiago Bernabéu. Tentokrát…
Real Madrid je na dosah překonání historického rekordu La Ligy, který drží Barcelona
La Liga

Real Madrid je na dosah překonání historického rekordu La Ligy, který drží Barcelona

Díky víkendovému vítězství nad Espanyolem Real Madrid oficiálně dosáhl 38 zápasů v La Lize bez porážky, což se táhne od…
Luis García, trenér Alavésu: Uděláme maximum, ale úroveň Realu je brutální. Jeho gólman má pět rukou
La Liga

Luis García, trenér Alavésu: Uděláme maximum, ale úroveň Realu je brutální. Jeho gólman má pět rukou

Real Madrid se připravuje na střet s Alavésem (úterý 24. 9. od 21:00). Trenér Luis García doufá, že jeho hráči odevzdají…
Ancelotti: Camavinga bude od čtvrtka k dispozici. Začínáme se dostávat do dobré dynamiky
La Liga

Ancelotti: Camavinga bude od čtvrtka k dispozici. Začínáme se dostávat do dobré dynamiky

„Abyste zápas vyhráli, musíte někdy trpět, soutěžit a bojovat. Věřím, že v každém dalším zápase budeme lepší a lepší,“ řekl Carlo…