PREVIEW: Real Madrid – RCD Espanyol. Los Blancos hostí na Bernabéu bojovné Katalánce

PREVIEW: Real Madrid – RCD Espanyol. Los Blancos hostí na Bernabéu bojovné Katalánce
Kylian Mbappé (zdroj: realmadrid.com)

Real Madrid dnes odehraje zápas 6. kola La Ligy. Soupeřem mu na Santiago Bernabéu bude barcelonský RCD Espanyol. Utkání druhého a dvanáctého celku La Ligy odstartuje ve 21:00. Řídit ho bude Juan Martínez Munuera. Přímý přenos odvysílá Nova Sport 4.

REAL MADRID

Los Blancos zvládli zápas Ligy mistrů. Opět k tomu byl nutný výrazně lepší výkon ve druhé půli. Ancelottiho mužstvo má totiž značně nevyrovnané skóre, pokud jde o góly vstřelené v jednotlivých poločasech. Branka Rodryga z úvodního ligového kola byla totiž zatím jedinou v sezóně, kterou Real vstřelil během prvních 45 minut. Zbylých 13 gólů, včetně těch, co padly Evropském superpoháru a Lize mistrů, nasázeli Los Blancos po změně stran.

V La Lize je Real před tímto víkendem na 2. místě. Ztráta na Barcelonu je stále čtyřbodová, protože Katalánci ještě neztratili ani bod, zatímco Los Blancos remizovali na Mallorce i Las Palmas. Další zaváhání si tedy nemohou svěřenci trenéra Ancelottiho dovolit.

Vím, že jsme nebyli v nejlepší formě, ale to je v této fázi sezóny zcela normální. V posledních letech jsme nikdy nebyli v září v nejlepší formě. Nejlepší jsme byli v říjnu nebo listopadu, kdy sezóna začíná ožívat. Momentálně se nám daří docela dobře,“ řekl Ancelotti na tiskové konferenci.

CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE ZDE

Italský stratég povolal na zápas proti Espanyolu stejné hráče, jako na úterní duel Ligy mistrů se Stuttgartem. Z čtveřice zraněných hráčů je nejblíže návratu Eduardo Camavinga, který by mohl hrát příští víkend proti Atlétiku Madrid.

RCD ESPANYOL DE BARCELONA

Méně úspěšný tým z hlavního města Katalánska je sice tradičním účastníkem La Ligy, v letošním ročníku má ovšem status nováčka. Minulou sezónu totiž trávil v Segunda División. A na návrat se musel pořádně nadřít. Postup si totiž Espanyol nevybojoval přímo, ale musel se prokousat až skrze baráž, v níž postupně vyřadil Gijón a Oviedo.

Periquitos vede kouč Manolo González. Ten byl třetím manažerem, který v minulém ročníku usedl na lavičku Espanyolu. A byl to právě on, kdo dokázal sezónu zachránit, dovést tým do baráže a následně i do La Ligy.

Jednoznačným cílem týmu je udržení soutěže pro další roky. V posledních pěti letech totiž Katalánci zažili hned dva sestupy. Potvrdil to i trenér González na tiskové konferenci. „To hlavní, co mě zajímá je, abych sem jezdil ještě v dalších letech. Chceme zůstat v Primera División. Pokud se nám to podaří, bude to pro mě vrchol úspěchu. V sobotu hrajeme na unikátním stadionu, ale naší hlavní vizí je udržet La Ligu a jezdit sem ještě dlouho,“ řekl.

CELÁ TISKOVÁ KONFERENCE ZDE

V letním přestupovém období tým opustil jeden ze strůjců postupu Espanyolu. Martin Braithwaite, dánský útočník, který nasázel 22 gólů v Segundě, zamířil do brazilského Grémia.  Server Transfermarkt eviduje i přestup Joselua do Realu Madrid, to ovšem bylo v rámci „gentlemanské“ dohody hráče s Los Blancos, kteří mu tak usnadnili přechod do Kataru.

Espanyol v létě získal hráče převážně na hostování. Jedním z nich je i Alex Král (z Unionu Berlín). Český útočník hrál ve všech utkáních, a s výjimkou úvodního zápasu proti Valladolidu, nastoupil vždy v základní sestavě a setrval na hřišti až do závěrečného hvizdu. V Katalánsku jsou s jeho výkony zatím velmi spokojeni, např. při remíze s Atlétikem Madrid byl jedním z nejlepších hráčů Periquitos na hřišti.

Král už ví, jaké to je skórovat proti Realu Madrid. Od odchodu ze Slavie Praha v roce 2019 se ve všech klubech a soutěžích prosadil jen jednou. Bylo to právě proti Los Blancos v utkání Ligy mistrů, kde za Union vyrovnával na 2:2. Zápas nakonec skončil vítězstvím Realu 3:2.

Espanyol sice úvodní dva ligové zápasy prohrál, aktuálně je ale tři utkání neporažen. Cenný bod získal například na Metropolitanu, kde remizoval s Atlétikem 0:0. Porazil následně Vallecano (2:1) a Alavés (3:2). Se 7 body je před utkáním na Bernabéu aktuálně na 12. místě.

Z HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ

Proti Espanyolu Real Madrid vybojoval zdaleka nejvíce výher v rámci La Ligy – celkem 107. Také mu vstřelil nejvíce branek – ve 176 utkáních jich hráči Los Blancos nasázeli Kataláncům 390. I proto jsou Periquitos jedním z nejoblíbenějších soupeřů Realu.

Statistiky celkově vyznívají jednoznačně ve prospěch Bílého baletu: 176 utkání = 107 vítězství Realu – 33 remíz – 36 vítězství Espanyolu.

Ještě více jednoznačnější je bilance zápasů, které se odehrály na stadionu Los Blancos. Real Madrid dokázal Espanyol porazit v devíti domácích duelech v řadě. Neprohrál s ním dokonce 28x v řadě. Katalánci si ze Santiaga Bernabéu naposledy odvezli všechny body 21. dubna 1996.

Na půdě Realu se doposud odehrálo 88 utkání a bilance je následující: 70 vítězství Realu – 14 remíz – 4 vítězství Espanyolu.

Nejlepším střelcem bitev mezi těmito dvěma soupeři jsou Alfredo Di Stéfano a Raúl. Oba se proti Espanyolu prosadili 16x. Připomeňme, že legendární Di Stéfano závěr kariéry strávil právě v Espanyolu, za který i 2x nastoupil proti Los Blancos. Cristiano Ronaldo skóroval v utkáních proti Periquitos 15x.

Real Madrid dokázal v domácím utkání dvakrát porazit Espanyol výsledkem 7:0 – v letech 1943 a 1992.

V historii došlo mezi oběma kluby k zajímavým přestupům. Vše odšpuntoval gólman Ricardo Zamora v roce 1930. Už výše bylo psáno, že závěr kariéry v Espanyolu trávil Di Stéfano. Naopak z Barcelony do Madridu zamířil Iván Helguera. Marco Asensio v kádru Periquitos rok hostoval poté, co ho Real vykoupil z Mallorky. Zkušenosti s La Ligou v Espanyolu sbíral také mladý Lucas Vázquez, či Mario Hermoso, který se ovšem po přestupu do RCDE do Madridu vrátil, ale jako hráč Atlétika.

Posledním hráčem, který je výrazně spojen s oběma kluby, je Joselu. Odchovanec Realu působil v Espanyolu v sezóně 2022/23, ale ani jeho 16 ligových gólů nestačilo týmu na udržení v soutěži. Nadcházející ročník hostoval v Realu, kde dalšími 17 brankami přispěl k výjimečné sezóně, po níž ho za 1 milion eur Bílý balet z Espayolu vykoupil, aby jej následně prodal do katarské Al-Gharafy.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Přidat komentář

Související články

MATCHDAY: Real Madrid – RCD Espanyol. Stejná nominace jako na Stuttgart
La Liga

MATCHDAY: Real Madrid – RCD Espanyol. Stejná nominace jako na Stuttgart

Real Madrid má o nadcházejícím víkendu na programu zápas 6. kola španělské La Ligy. V sobotu od 21 hodin tým Carla…
Alex Král: Dát znovu gól Realu? Bylo by to hezké, ale tuším, že v sobotu budu mít úplně jiné úkoly
La Liga

Alex Král: Dát znovu gól Realu? Bylo by to hezké, ale tuším, že v sobotu budu mít úplně jiné úkoly

Český záložník Alex Král, který se svými dosavadními výkony stal rychle jedním z nových idolů fanoušků Espanyolu, už ví, jaké to…
Trenér Espanyolu González: 28 let bez vítězství na Bernabéu? V sobotu se nám to může podařit zlomit
La Liga

Trenér Espanyolu González: 28 let bez vítězství na Bernabéu? V sobotu se nám to může podařit zlomit

Real se dnes střetne s barcelonským Espanyolem. Ten je nováčkem La Ligy, do které se vrátil po roční odmlce. „Chceme soutěž…
The Invincibles. Real Madrid blízko roku bez ligové porážky
La Liga

The Invincibles. Real Madrid blízko roku bez ligové porážky

Pokud se nestane v sobotu večer něco nečekaného, jsou Los Blancos blízko překonání jednoho milníku. V případě, že na Santiago Bernabéu neprohrají…