OFICIÁLNĚ: Finále Interkontinentálního poháru se bude hrát v Kataru 18. prosince. FIFA upřesnila i formát

OFICIÁLNĚ: Finále Interkontinentálního poháru se bude hrát v Kataru 18. prosince. FIFA upřesnila i formát
Oslavy La Decimoquinty (zdroj: realmadrid.com)

Real Madrid zabojuje o druhou trofej sezóny 18. prosince v Kataru. FIFA dnes zveřejnila další podrobnosti o soutěži, která se „vrací“ po několika letech.

Turnaj nahrazuje dosavadní Mistrovství světa klubů. De facto jde jen o rebranding. Hraje se totiž prakticky ve stejném formátu. Real Madrid je, jakožto vítěz Ligy mistrů, nasazen přímo do finále, které se bude hrát 18. prosince v Dauhá.

Právě díky Interkontinentálnímu poháru mohou hráči Carla Ancelottiho v sezoně 2024/25 bojovat až o sedm titulů. A vzhledem k tomu, že se hraje pouze o jeden zápas, případné zvednutí této trofeje by si nevyžádalo příliš velkou fyzickou námahu.

FIFA zatím nesdělila, na kterém stadionu se bude finále hrát, ale vše nasvědčuje tomu, že na stadionu Lusail, který hostil finále mistrovství světa 2022.

Formát soutěže

Finálovým soupeřem Realu Madrid bude jeden ze zástupců ostatních kontinentů, kterého určí předchozí kola turnaje.

Interkontinentální pohár oficiálně začne již tuto neděli zápasem č. 1 v Al-Ajnu mezi vítězem asijské Ligy mistrů AFC, Al-Ajnem FC ze Spojených arabských emirátů, a vítězem oceánské OFC Champions League, novozélandským Auckland City. Vítěz této dvojice se pak utká s vítězem africké Ligy mistrů CAF, egyptským Al-Ahly SC, v zápase č. 2 v Káhiře 29. října.

Na 11. prosince je na třetí hrací den naplánováno utkání, které je oficiálně pojmenované Derby Amerik (Derby of the Americas) mezi vítězem Poháru mistrů CONCACAF pro Severní, Střední Ameriku a Karibik, mexickým týmem Pachuca, a zatím neznámým vítězem jihoamerického poháru Copa Libertadores, jehož finále je naplánováno na 30. listopadu.

Vítěz zápasu číslo 2 se 14. prosince utká s vítězem zápasu číslo 3 v boji o Pohár vyzyvatelů a postup do finále, kde už 18. prosince čeká vítěz evropské Ligy mistrů Real Madrid. FIFA zvolila datum 18. prosince nikoliv náhodou, neboť na tento den připadá katarský státní svátek nezávislosti a také druhé výročí finále mistrovství světa 2022, které se rovněž hraje v Kataru.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: fifa.com, as.com

Přidat komentář

Související články