Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?

Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?
Toni Kroos s pohárem (zdroj: realmadrid.com)

Thibaut Courtois už ve své kariéře udělal vše pro to, aby byl považován za nejlepšího brankáře na světě a možná i v historii. Taková určení jsou však vždy silně subjektivní. Zatímco referencemi útočníka jsou góly a asistence, měřitelné hodnocení brankáře je mnohem obtížnější. To nic nemění na tom, že Belgičan až příliš dobře prokázal, jak moc ve fotbale znamená.

Thibautovu hodnotu nelze v žádném případě zpochybnit. Zejména styl, s jakým se vrátil po zranění, si zaslouží obdiv. Stále častěji se však mezi fanoušky objevuje otázka, kterou si nakonec museli položit. Kdo je nejlepším brankářem v historii klubu – Courtois, nebo Casillas?

Courtois, nebo Casillas?

Courtois je ztělesněním ambicí. V tomto ohledu by měl být vzorem pro každého hráče Realu Madrid. Mezi tyčemi brány Bílého baletu se vystřídalo mnoho skvělých brankářů, kteří byli počítáni mezi nejlepší své doby. Real by navíc nikdy nevsadil na někoho, kdo by toto kritérium nesplňoval.

V nedávné historii klubu, ještě před Thibautovým příchodem, byli nejvýznamnějšími brankáři Iker Casillas a Keylor Navas. Pokud se vrátíme ještě dál v čase, najdeme zde Buyu, Illgnera nebo zesnulého Miguela Angela a Zamoru. Každý z nich poznamenal jednu éru v hlavním městě Španělska.

Iker Casillas se do historie Los Blancos zapsal zlatým písmem. Na jeho výkon ve finále Ligy mistrů v Glasgow se vzpomíná dodnes, stejně jako na všechny jeho následující roky v bílých barvách, zdůrazňuje deník MARCA. Casillas byl pro své soupeře jako zeď. Ne nadarmo se kdysi říkalo, že Real vyhrává z největší části díky Casillasovi a Ronaldovi. První předváděl nemožné zákroky, druhý střílel góly.

Courtoisův návrat

Courtoisova chvíle přišla v roce 2018. Tehdy se mu konečně podařilo prosadit a nastoupit za Real. Málokoho zajímalo, že se tím pro fanoušky Atlética stane nepřítelem číslo jedna. Věděl, že na Bernabéu přichází v ten nejlepší čas. Dosahoval úspěchů a rozvíjel se závratným tempem. V jednom rozhovoru dokonce přiznal, že doufá, že se mu podaří napsat podobný příběh jako Casillasovi. Začátky nebyly snadné, protože cítil, že mu Zidane nechce dát nic zadarmo.

Po šesti letech od svého přestupu Courtois nepřestává udivovat zápasy, jako byl ten proti Stuttgartu. Výkon na této úrovni není jeho první a určitě ne poslední. Výborné výkony si však zaslouží dvojnásobné uznání, zejména v zápasech hraných po zranění. Jak říkají jiní brankáři, kteří utrpěli podobné zranění, je nesmírně obtížné vrátit se po něčem takovém na svou optimální úroveň.

Jakkoli to může znít jako klišé, po přetržení vazů je každý zápas také jako boj sám se sebou. Thibaut však nemá žádný strop, i po takovémto težkém zranění je díky jeho hře oprávněné se ptát, zda nemáme co do činění s nejlepším brankářem v historii Realu. Pro Santiaga Cañizarese je případ jasný. „Je to nejlepší brankář, kterého jsem kdy viděl na vlastní oči. Je to jako Messiho nebo Cristianovy góly. Je mnohem lepší než ostatní. Na jeho zákroky jsme zvyklí“ připomíná jeho slova po střetnutí se Stuttgartem deník MARCA.

Ačkoli je Belgičan chronologicky nástupcem Keylora Navase, Casillasovo jméno je při srovnávání vždy vedle něj. „Keylor měl pocit, že je narušován jeho prostor,“ prozradil Courtois v dokumentu natočeném společností Amazon. Další legenda, Paco Buyo, neskrývá svůj obdiv vůči dvaatřicetiletému hráči. „Thibaut je nejlepší brankář na světě. Svým spoluhráčům dodává velkou sebedůvěru. Je to další skvělý brankář v historii Realu Madrid. Zachraňuje zápasy a body,“ říká.

I pro takto vynikající brankáře je však obtížné reálně bojovat o zisk Zlatého míče. „Myslím, že pro brankáře je to velmi těžké. Musíte vyhrávat i týmové trofeje. To ale znamená, že ostatní musí dát hodně gólů, zákroky mezi tyčemi nestačí. Nakonec to stejně nikdy všechno nevytrhnete. Lidé budou vždycky volit útočníka na prvním místě a já to chápu, je to normální. Ale všímám si, jak jsou brankáři v poslední době oceňováni,“ řekl Courtois před časem v rozhovoru pro deník MARCA.

Ani tak vynikající sezona, jako byla ta, která skončila triumfem v Lize mistrů po památných remontádách, mu nepomohla dosáhnout na nejprestižnější individuální ocenění. „Vždycky budu mít neuspokojivý pocit, že jsem se nedostal výš. Jak už jsem ale zmínil, je jednodušší hlasovat pro některého z útočníků.“

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: marca.com

Přidat komentář

Související články

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis
Mužstvo

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis

V minulých dnech se útočník oženil a v pouhých 18 letech a 58 dnech vstřelil gól na Bernabéu v Lize…
RELEVO: Tchouaméniho výkonnost vyvolává pochybnosti
Mužstvo

RELEVO: Tchouaméniho výkonnost vyvolává pochybnosti

Francouz se proti Stuttgartu trápil a jeho výkony v letošní sezóně jsou diskutabilní. Mezitím Eduardo Camavinga, hlavní rival Auréliena na…
Valverde: Sezóna je teprve na začátku a ještě nás čeká dlouhá cesta. Čeká nás mnoho zápasů
Mužstvo

Valverde: Sezóna je teprve na začátku a ještě nás čeká dlouhá cesta. Čeká nás mnoho zápasů

Fede Valverde byl zvolen nejlepším hráčem Realu Madrid za měsíc srpen. Ve čtvrtek ve Valdebebas převzal speciální cenu od sponzora…
Ancelotti se vrátí ke hře se čtyřmi záložníky, píše José Félix Díaz z deníku MARCA
Mužstvo

Ancelotti se vrátí ke hře se čtyřmi záložníky, píše José Félix Díaz z deníku MARCA

Najít formu z minulé sezony je pro Real Madrid o něco těžší, než se očekávalo. Zdálo se, že se Los…