MARCA: Maroko chce (africký) Zlatý míč pro Brahima Díaze

MARCA: Maroko chce (africký) Zlatý míč pro Brahima Díaze
Brahim Díaz slaví gól (zdroj: realmadrid.com)

Brahimův pondělní gól v 93. minutě zvýšil očekávání Maročanů na ocenění pro novou hvězdu jejich národního týmu.

„Zlatý míč pro Brahima!“ – to podle deníku MARCA žádají mnozí Maročané po pondělním výkonu hráče Realu Madrid proti Lesothu v Agadiru (1:0). Brahim nastoupil jako střídající hráč a zápas přišel rozhodnout v závěru druhého poločasu. Získal míč před pokutovým územím, prokličkoval kolem dvou soupeřů….. a vstřelil krásný gól!

Euforie, která mezi Maročany panuje, je tedy oprávněná, zvláště když uvážíme, že sám fotbalista se rozhodl odejít do Maroka kvůli nedůvěře ze Španělska, kde se narodil (Málaga). Jižní sousedé Španělska si mnou ruce v očekávání toho, co přijde: kvalifikace na mistrovství světa 2026 (Lvi z Atlasu vedou svou skupinu); samotné mistrovství světa….. a ještě předtím Africký pohár národů 2025 (od 21. prosince 2025 do 18. ledna 2026), který bude hostit Maroko.

Deník MARCA připomíná, že africký Zlatý míč (tj. ocenění pro nejlepšího afrického hráče roku) na rozdíl od toho evropského organizuje sama CAF (Africká fotbalová konfederace) a obvykle se uděluje v Maroku na konci prosince. CAF by měla brzy zveřejnit první seznam 30 nominovaných, který se následně zúží na 10, tedy skupinu finalistů ocenění.

Francouzský fotbal přestal udělovat Zlatý míč pro Afriku v roce 1995, kdy rozhodl, že Zlatý míč pro Evropu může být udělen každému hráči, který hraje za evropský klub, i když není Evropan. A tak Zlatý míč za rok 1995 získal George Weah, dosud jediný Afričan. Africký plebiscit převzala CAF.

Celé Maroko sní

Připomeňme, že jako „africký hráč“ (od března) získal Brahim v roce 2024 následující tituly: Ligu mistrů, La Ligu, Španělský superpohár a Evropský superpohár. Jeho individuální statistiky čítají 13 gólů a osm asistencí ve všech soutěžích. Začátek nové sezony se mu také daří, protože po skvělém přípravném období už mladík z Málagy vstřelil gól, asistoval a pravidelně nastupuje v týmu Carla Ancelottiho. Objeví se v prvním týmu o víkendu proti Realu Sociedad? Možná.

Maročané zkrátka sní o tom, že jejich africký reprezentant opět získá Zlatý míč, a je zajímavé, že se tak nestalo od roku 1998, kdy ho jako hráč Deportiva La Coruňa získal Mustapha Hadji. Naopak celkově posledním vítězem se v roce 2023 stal Nigerijec Victor Osimhen za své výkony v Neapoli.

Ademola Lookman, jediný Afričan na seznamu 30 kandidátů na Zlatý míč France Football pro rok 2024, by se mohl o ocenění utkat s Brahimem. Brahim sice na klubové úrovni vstřelil více gólů než Lookman, ale za svůj tým zaznamenal méně vystoupení, zatímco Nigerijec navíc vstřelil tři góly ve finále Evropské ligy proti Leverkusenu a v minulé sezoně měl na kontě celkem 21 branek a zaznamenal 10 asistencí. V zimě také zazářil na Africkém poháru národů (a získal stříbrnou medaili).

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: marca.com

Přidat komentář

Související články

Ancelotti se vrátí ke hře se čtyřmi záložníky, píše José Félix Díaz z deníku MARCA
Mužstvo

Ancelotti se vrátí ke hře se čtyřmi záložníky, píše José Félix Díaz z deníku MARCA

Najít formu z minulé sezony je pro Real Madrid o něco těžší, než se očekávalo. Zdálo se, že se Los…
Bellingham se zastal Rodryga: Pouze hlupáci zapomínají na R
Mužstvo

Bellingham se zastal Rodryga: Pouze hlupáci zapomínají na R

Real Madrid zahájil nový ročník Ligy mistrů tak, jak se na obhájce trofeje sluší a patří – vítězstvím nad Stuttgartem.…
Kylian Mbappé napodobil oslavu legendy Realu Madrid v úvodním zápase Ligy mistrů
Mužstvo

Kylian Mbappé napodobil oslavu legendy Realu Madrid v úvodním zápase Ligy mistrů

Real Madrid v úterý zahájil své tažení Ligou mistrů 2024/25 těžce rodící se výhrou 3:1 nad VfB Stuttgart. Do titulků…
Ancelottimu se nepodařilo najít rovnovážný bod současného týmu. Vedení klubu zůstává v klidu
Mužstvo

Ancelottimu se nepodařilo najít rovnovážný bod současného týmu. Vedení klubu zůstává v klidu

Carlo Ancelotti je i nadále odhodlán najít správný způsob, jak zlepšit hru Realu Madrid, což by mohlo přinést změnu rozestavení.…