RELEVO: Potřebujete začít sezónu vítězstvím, abyste vyhráli La Ligu?

RELEVO: Potřebujete začít sezónu vítězstvím, abyste vyhráli La Ligu?
Vinícius Junior a Pablo Maffeo (zdroj: realmadrid.com)

Relevo analyzovalo začátky sezón všech týmů La Ligy, které získaly ligový titul. Některé případy jsou skutečně překvapivé.

V mžiku začala nová sezóna Primera División. Po EURO a olympijských hrách, dvou akcích, na nichž španělská fotbalová reprezentace zaznamenala největší možné úspěchy, je tu opět La Liga a týmy již musí začít sbírat body, pokud chtějí dosáhnout svých cílů. Jak Real Madrid, který remizoval s Mallorkou, tak Atlético, které si rovněž rozdělilo body s Villarrealem, však zahájily novou soutěž bez vítězství.

Portál Relevo proto provedl analýzu úvodní části sezón podle týmů, které nakonec skončily na vrcholu Primera División. V celé 93leté historii La Ligy získaly titul bez výhry v prvních dvou zápasech pouze čtyři týmy: třikrát Barcelona (v letech 1945, 1974 a 2009) a jednou Real Madrid (v roce 1989). Jak Atleti, tak Los Blancos si tedy na základě historických údajů nemohou dovolit další klopýtnutí ve druhém kole, pokud chtějí počítat s účastí v boji o mistrovský titul. Tedy alespoň statisticky…

Důležitost dobrého startu do sezóny podtrhuje i fakt, že v posledních osmi ročnících Primera División neprohrál mistr žádný z prvních pěti zápasů. Zatím pouze Barcelona, Celta, Rayo Vallecano a Real Valladolid zahájily sezónu tříbodovými zisky.

Za zmínku stojí pět výher Los Blancos v prvních pěti střetnutích minulé sezony, což se v ročníku 2017/18 podařilo také Barceloně vedené Ernestem Valverdem. Nejlepší start, co se týče vítězství v řadě, byl v sezóně 1968/69, kdy Real Madrid pod vedením Miguela Muñoze začal devíti triumfy v řadě, uvádí Relevo. Až v desátém kole remizovali Los Blancos v Pasarónu s Pontevedrou 0:0.

Vezmeme-li v úvahu prvních deset zápasů, žádný tým v nich nedokázal zaznamenat sadu deseti vítězství a dosáhnout tak na mistrovský titul. Devět výher a jednu remízu si připsal Real Madrid ve zmíněné sezóně 1968/69, Barcelona v sezóně 2012/13 s Titem Vilanovou a Jordim Rourou u kormidla a Barcelona v rovněž zmíněné sezóně 2017/18 pod Valverdeho vedením. Na opačném pólu stojí Atlético, které se v minulosti stalo mistrem navzdory šesti porážkám v prvních deseti kolech. Tehdy však měly výhry hodnotu dvou bodů a doba byla zcela jiná.

Špatný začátek v La Lize a vítězství v Lize mistrů je možné

Na druhou stranu špatný start nemá rozhodující vliv na vítězství v Lize mistrů. Real Madrid, tým, který v této soutěži triumfoval nejčastěji, nezačal sezónu v La Lize vždy dobře a zároveň vyhrál Ligu mistrů. Ačkoli před rokem začali Los Blancos v lize pěti výhrami v řadě a na konci zvedli nad hlavu londýnskou La Decimoquintu, v sezóně 2017/18 vyhráli jen dvě z prvních pěti střetnutí a po pátém kole byli na osmém místě se sedmibodovou ztrátou na lídra (Primera División zakončili na třetím místě za Atléticem a Barcelonou, ale v Lize mistrů triumfovali po výhře nad Liverpoolem v Kyjevě). Naproti tomu v sezóně 2001/02 vyhráli Madridští pouze jeden z prvních pěti ligových zápasů, přesto dosáhli na nejcennější evropský vavřín.

Co se týče Barcelony, ta ještě nikdy nevyhrála Ligu mistrů v sezóně, kterou zahájila vítězstvím v prvních pěti zápasech La Ligy. V první sezóně Pepa Guardioly začali Blaugranas ligovou soutěž porážkou. Svěřenci Hansiho Flicka mají po prvním kole na svém kontě tři body. Co se bude dít dál, ukáže až čas.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: relevo.com

2 Komentářů

Přidat komentář

Související články

Ancelotti: Musíme se vyhnout protestům, tečka. Závěr zápasu? Takový už prostě fotbal je
La Liga

Ancelotti: Musíme se vyhnout protestům, tečka. Závěr zápasu? Takový už prostě fotbal je

Carlo Ancelotti vystoupil na tiskové konferenci po zápase La Ligy proti Deportivu Alavés. Přinášíme přepis tohoto setkání trenéra Realu Madrid…
Chiringuito: Endrick a Vinícius měli být proti Alavésu vyloučeni
La Liga

Chiringuito: Endrick a Vinícius měli být proti Alavésu vyloučeni

V pořadu Chiringuito se věnovali utkání mezi Realem Madrid a Alavésem. Zápas ještě v 80. minutě směřoval k nudnému závěru a poklidné výhře…
OFICIÁLNĚ: První ligové El Clásico v sobotu 26. října
La Liga

OFICIÁLNĚ: První ligové El Clásico v sobotu 26. října

La Liga v úterý zveřejnila termíny 11. kola, kdy je na programu i první El Clásico této sezóny. Real Madrid bude…
Luis García: Endrick měl vidět červenou kartu. Mohli jsme bodovat, ale Real také mohl dát více gólů
La Liga

Luis García: Endrick měl vidět červenou kartu. Mohli jsme bodovat, ale Real také mohl dát více gólů

Pořádně rozzlobený byl na konci zápasu trenér Alavésu Luis García. Na konci zápasu byl vidět v rozhořčené diskuzi s Carlem Ancelottim. Stěžoval…