Kdo převezme štafetu po odchodu Kroose? Real hledá hráče pro standardní situace

Kdo převezme štafetu po odchodu Kroose? Real hledá hráče pro standardní situace
Toni Kroos (zdroj: realmadrid.com)

Odchod Němce zanechal ve hře Realu obrovskou mezeru…. a také rozehrávání akcí při standardních situacích.

Standardní situace byly v minulé sezoně „tajnou zbraní“ Realu. Davide Ancelotti a Francesco Mauri, kteří měli na starosti maximální využití taktické tabule, dokázali utvořit to, co dávalo týmu výhodu v tomto typu akcí ze dvou důvodů: kvalita vhazování a síla hráčů naskakujících do míče. Odchod Toniho Kroose však zanechal obrovskou mezeru. Rozhodnutí Němce vedlo trenérský štáb k tomu, aby hledal v kádru hráče, který splňuje všechny požadavky pro založení útoku z ležícího míče.

Můj štáb na tom usilovně pracuje. Já ne, protože za to nejsem zodpovědný. Máme dobré nahrávače a skvělé hráče, kteří akce zakončují,“ přiznal Carlo Ancelotti v minulé sezoně, kdy jeho tým dominoval hře ve vzduchu. Ze 129 gólů, které Real vstřelil, jich 10 padlo ze standardních situací. Sedm v La Lize, dva v Lize mistrů (jeden ve finále ve Wembley) a jeden ve španělském Superpoháru.

Výběr Kroosova nástupce

Hráči Bílého baletu v minulé sezoně téměř nedostávali góly po rohových kopech a klíčem k úspěchu bylo opakování určitého chování ve Valdebebas do omrzení, aby si hráči nacvičili, co mohou od útočníků soupeře očekávat. To však není problém, se kterým by se mohli potýkat v ročníku 2024/25. V obraně se totiž nic nezměnilo a chybějícím dílem skládačky je výběr Kroosova nástupce.

V nedávno prohraném El Clásiku padl gól Realu Madrid po rohovém kopu. Arda Güler kopl míč na vzdálenější tyč a Nico Paz, který přiznal, že tam nemusel být, si naběhl do volného prostoru a stanovil skóre na 1:2.

Turecký záložník je přirozenou náhradou za Toniho Kroose, který před několika týdny pochválil jeho levou nohu. „Ardovo zakončení a levá noha jsou úžasné, toho jsme si všichni všimli už na prvním tréninku,“ prohlásil Toni. Kvalita Ardových přihrávek je nepopiratelná, ale zdá se, že v základní sestavě nebude hrát tak často. Je třeba si uvědomit, že Kroos byl pro Carletta nenahraditelný, takže Davide a Mauri měli při přípravě před brankových situací snazší úlohu.

V podobné situaci je i Luka Modrić. Chorvat je dalším hráčem obdařeným výjimečným rozehráváním. Byl to právě on, kdo prováděl standardní situace, když Němec nebyl na hřišti. Když nastoupí do zápasu, bude zodpovědný za uvedení míče do hry, takže úkolem je najít k tomu hráče, který nastoupí do zápasu od první minuty.

Fede, Jude a další

Dva hráči, kteří by mohli převzít otěže, protože splňují dva základní požadavky (nezpochybnitelné místo v základní sestavě a dobré rozehrávací schopnosti), jsou Fede Valverde a Jude Bellingham.

Uruguayec má vynikající dlouhé míče, a přestože ho trenér rád staví na hranici pokutového území, aby se mohl spolehnout na jeho razantní střelu a vyhnout se nebezpečným protiútokům, nová madridská „osmička“ trenérský štáb přesvědčuje.

Vyloučena není ani varianta Angličana, protože Jude má velkou inteligenci, pokud jde o předvídání, kam míč spadne. Disponuje velkou fyzickou silou, která mu v minulé sezoně pomohla ke vstřelení gólů po trestných kopech, ale také silnou kopací schopností, díky níž je reálnou variantou.

Dalším kandidátem na trenérský post je David Alaba, který od loňského prosince léčí zranění. Rakušan je obránce se skvělou střelou v levé noze. A právě během sucha, kdy Real od roku 2021 nevstřelil v La Lize gól z přímého kopu, předvedl tento střední obránce dva přímé zásahy. V té době to vypadalo, že klub našel oficiálního umělce volných kopů, ale vše šlo do háje kvůli zranění, které se mu stále nepodařilo překonat.

V letošní sezoně s příchodem Kyliana Mbappého tyto problémy s přímými volnými kopy skončily. Francouz je na ně specialista (mohl by být další variantou pro Davideho a Mauriho) a vždy zahrával i pokutové kopy, i když na svou šanci si nyní bude muset počkat. Hierarchie je jasná. V tuto chvíli je jedničkou na jedenáctky Vinícius, který se během svého turné ve Spojených státech stále zdokonaluje ve střelbě a zdá se, že mu to těžko někdo vezme.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: marca.com

Přidat komentář

Související články

Valverde: Sezóna je teprve na začátku a ještě nás čeká dlouhá cesta. Čeká nás mnoho zápasů
Mužstvo

Valverde: Sezóna je teprve na začátku a ještě nás čeká dlouhá cesta. Čeká nás mnoho zápasů

Fede Valverde byl zvolen nejlepším hráčem Realu Madrid za měsíc srpen. Ve čtvrtek ve Valdebebas převzal speciální cenu od sponzora…
Ancelotti se vrátí ke hře se čtyřmi záložníky, píše José Félix Díaz z deníku MARCA
Mužstvo

Ancelotti se vrátí ke hře se čtyřmi záložníky, píše José Félix Díaz z deníku MARCA

Najít formu z minulé sezony je pro Real Madrid o něco těžší, než se očekávalo. Zdálo se, že se Los…
Bellingham se zastal Rodryga: Pouze hlupáci zapomínají na R
Mužstvo

Bellingham se zastal Rodryga: Pouze hlupáci zapomínají na R

Real Madrid zahájil nový ročník Ligy mistrů tak, jak se na obhájce trofeje sluší a patří – vítězstvím nad Stuttgartem.…
Kylian Mbappé napodobil oslavu legendy Realu Madrid v úvodním zápase Ligy mistrů
Mužstvo

Kylian Mbappé napodobil oslavu legendy Realu Madrid v úvodním zápase Ligy mistrů

Real Madrid v úterý zahájil své tažení Ligou mistrů 2024/25 těžce rodící se výhrou 3:1 nad VfB Stuttgart. Do titulků…