Arda Güler překvapil Ancelottiho

Arda Güler překvapil Ancelottiho
Arda Güler (© realmadrid.com)

Turek, jeden z nejlepších hráčů prvního poločasu zápasu s Milánem, potěšil Carla Ancelottiho svým fyzickým zlepšením a schopností rozhodovat. „Myslím, že má šanci hrát v budoucnu jako jeden ze tří záložníků ve středu pole,“ říká Ital.

Real Madrid zahájil předsezónní přípravu v Chicagu utkáním proti lépe připravenému Milánu (jednalo se o jeho třetí zápas, pro královský celek první), v němž utrpěl těsnou porážku 0:1.

Několik věcí by se však mělo vyzdvihnout: Courtois je stále ten stejný a spolehlivý Courtois, Joan Martínez je obránce s velkou osobností v prvním týmu, Brahim má stále nevyčerpatelnou zásobu energie a Arda Güler je v současnosti určitě nejlepším možným hráčem Realu, přestože se k týmu připojil teprve v neděli 28. července a absolvoval pouhé tři tréninky.

Turek udělal velký pokrok, zejména po fyzické stránce. Předchozí sezona pro něj byla v tomto ohledu obtížná. Přišel s příliš křehkou postavou a v Madridu měli pocit, že je třeba na něm zapracovat, aby posílil a byl konkurenceschopnější na nejvyšší úrovni. Utrpěl několik zranění, včetně prasklého menisku, který ho vyřadil na několik měsíců a zabránil mu debutovat až do ledna 2024.

Není však ztraceno to, co není ztraceno nadobro. Během těchto měsíců Arda tvrdě pracoval v posilovně a zlepšil některé aspekty své fyziognomie, které potřeboval doladit. A on sám si toho byl dobře vědom. Když konečně přišla jeho šance, nezklamal: za pouhých 440 minut na hřišti vstřelil šest gólů.

Jediné pochybnosti se týkaly jeho postavení. Může Arda hrát ve středu pole, nebo jeho stále ještě příliš mladá postava představuje v této části hřiště riziko? Zdálo se, že Carlo Ancelotti má na tuto otázku jasnou odpověď: „Myslím, že čím blíže k brance, tím lépe. Je velmi efektivní, dává hodně gólů, ačkoliv dostává méně prostoru. Má výjimečný talent. Nejlépe ho ukazuje, když je blíže k brance.“ Ardův výkon proti Milánu a menší tréninkový čas s týmem po návratu z dovolené však trenéra donutily přehodnotit situaci.

Arda ve středu pole

V zápase proti italskému vicemistrovi Arda gól nevstřelil, i když zkusil štěstí jednou ranou z dálky, která šla mimo. To nejlepší však předvedl v úkolech, typických pro středního záložníka: vylepšoval každý obdržený míč, nabízel možnosti na levé i pravé straně a to vše s velkým nasazením a tlakem na obranu. Ancelotti poznamenal, že velkou měrou se na tomto zlepšení podílela jeho fyzická práce, díky níž získal výdrž a hmotu pro tělesné souboje: „Přišel ve velmi dobré formě, o dovolené hodně pracoval. Přišel silnější, odolnější a se stejnou kvalitou,“ řekl Ancelotti.

Možnost, že Arda nastoupí ve středu pole, se tak stává reálnou. Na oficiálních stránkách Los Blancos je klasifikován jako záložník, ale Carletto ho na začátku nové kampaně viděl jako dalšího ofenzivního záložníka, alternativu k Rodrygovi na pravém křídle, když se Real po příchodu Kyliana Mbappého chystá přejít na rozestavení 4-3-3.

Po takových vystoupeních však jeho nasazení do trojky ve druhé linii jako klasického záložníka ve stylu Luky Modriće nezní nijak šíleně. Také pro Ancelottiho: „Myslím, že tato sezona pro něj bude důležitá, protože bude mít oproti loňsku větší roli. […] Ardova nejlepší pozice je mezi formacemi. Může být číslo 10, může být umístěn trochu více na pravé straně. […] A do budoucna si myslím, že má šanci hrát jako jeden ze tří záložníků ve středu pole.“ Ancelotti však nepochybuje o tom, že ať se děje cokoli, musí být využita jedna z jeho největších zbraní: střela: „Nemyslím si, že hra na levém křídle je pro něj dobrá, protože s jeho levou nohou je pro něj lepší zůstat na pravém křídle. Pak má více šancí ke střelbě.“

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: as.com

Přidat komentář

Související články

Real Madrid aktivně vyhledává posilu týmu. Klub hledá dalšího člena trenérského štábu
Mužstvo

Real Madrid aktivně vyhledává posilu týmu. Klub hledá dalšího člena trenérského štábu

Real Madrid se v posledních týdnech snažil o přestup, ale jeho snahy ztroskotaly. Jak však prozrazuje portál Relevo, nejednalo se…
MARCA: Vinícius už ví, že dostane Zlatý míč
Mužstvo

MARCA: Vinícius už ví, že dostane Zlatý míč

Vinícius Júnior se dotýká zlata, Paříž čeká, aby ho mohla korunovat nejlepším fotbalistou sezóny 2023/24. Alespoň tak tvrdí na své…
Bellingham nechce proti Alavésu odpočívat. V pondělí s týmem trénoval
Mužstvo

Bellingham nechce proti Alavésu odpočívat. V pondělí s týmem trénoval

Real Madrid si v sobotu tvrdě vybojoval vítězství 4:1 nad Espanyolem. To se rodilo mnohem obtížněji, než by se na…
COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés
Mužstvo

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés

Podle španělského rádia COPE budou Jude Bellingham a Dani Carvajal odpočívat v úterním klání proti Deportivu Alavés. Carlo Ancelotti je chce…