Real Madrid představil svůj matematický algoritmus, který sleduje každého hráče ve Valdebebas

Real Madrid představil svůj matematický algoritmus, který sleduje každého hráče ve Valdebebas
Dani Carvajal a Nacho v tréninkových maskách (zdroj: realmadrid.com)

Julien Piwowar je jedním z těch neznámých jmen, ale zásadních pro vysvětlení a pochopení posledních úspěchů Realu Madrid. Co se týče titulů, ale také výkonů a senzací. V současném kontextu, kdy je fyzická stránka tak důležitá, zejména s ohledem na to, jak ji ostatní ligy a soutěže internalizovaly do své hry, nechce klub Merengue zůstat pozadu, a proto v roce 2020 vytvořil samostatné oddělení založené na technologickém vývoji různých startupů, které by mu umožnily maximalizovat zdroje a také své hráče. Od prvního týmu až po mládežnické týmy.

Pod názvem Real Madrid Next a s Julienem Piwowarem jako viditelnou tváří zaměřili Los Blancos veškeré své úsilí a pozornost na fyzickou stránku. Společně se společností Microsoft také vyvinuli matematický algoritmus nazvaný ELO, který jim umožňuje hodnotit každého hráče během zápasů a tréninků.

Tato hodnocení vytvářejí technologický soubor s více než 200 kapitolami, který klubu umožňuje nahlédnout, v jakých aspektech jeho hráči, včetně mladých hráčů, vynikají. Prostřednictvím těchto hodnocení totiž Bílý balet získává zpětnou vazbu s doporučeními, která sahají od jejich silných stránek až po určení pozice („případné přemístění hráče“), na kterých by mohl působit.

Informací je několik. Některé z nich někdy nemůžeme mít kvůli věkovým kategoriím a ochraně osobních údajů, jiné máme přirozeně díky videokameře o postavení, zakončení atd.“, vysvětlil Piwowar v dialogu Sportechs: digitální transformace ve sportu, který společně uspořádaly Servimedia a Nadace Realu Madrid.

Důležitost předvídání zranění

Cílem těchto technik je také „usilovat o dokonalost“ a „optimálněji kontrolovat zdravotní stav všech hráčů prostřednictvím údajů o fyzické výkonnosti a regeneraci a individuálních monitorovacích systémů pro každého sportovce“, jak vysvětluje sám Real Madrid na svých internetových stránkách. Přestože byl algoritmus zaveden v roce 2020, může být každou sezonu aktualizován o vylepšení.

Prevence zranění nebo svalových potíží je další z otázek, které sleduje jak oddělení (Real Madrid Next), tak matematický algoritmus. Data, která klub s Piwarem v čele shromažďuje, umožňují předvídat „možná zranění a pracovat na optimálním fyzickém a psychickém rozvoji sportovce“.

Právě to bylo v této sezoně jednou ze silných stránek Merengues, jejichž hráči podávali výkony navzdory množství zápasů. Například Carvajal po nekonečné sezoně z hlediska fyzické a svalové únavy dokonale ustál minutovou zátěž evropského šampionátu.

Výzva pro canteranos

Piwowar se zaměřuje také na mládežnickou akademii, což je další z velkých výzev klubu. Oddělení vedené Piwowarem a algoritmus vyvinutý společně se společností Microsoft věnují zvláštní pozornost také mládežnické akademii.

Ekonomické příjmy, které klub získává díky prodeji svých mladých hráčů, jsou realitou, ale Real Madrid jde ještě dál: každý canterano, stejně jako členové prvního týmu a hráči ženského týmu, má svůj vlastní záznam. V případě mladíků je navíc hledání další možné pozice na hřišti klíčové a je to něco, o co se v posledních letech obzvlášť usilovně snaží.

Samozřejmě, že pro to, abychom zůstali ve všem jedničkou, nebudu prozrazovat tajemství, které máme,“ žertoval Piwowar, jedna z hnacích sil oddělení Real Madrid Next, založeného na implementaci technologií a matematických algoritmů pro sledování fyzické výkonnosti, a jedna z nejdůležitějších součástí, pokud jde o vysvětlení posledních úspěchů.

Nyní, s Mbappém jako třešničkou na dortu, bude výzva ještě větší: zlepšit výkonnost hráče, který je po fyzické stránce prakticky dokonalý.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: relevo.com

Přidat komentář

Související články

ANALÝZA: Co stojí za historickými příjmy, kolik jde na platy a jaký je výhled pro příští sezonu
Analýzy a rozbory

ANALÝZA: Co stojí za historickými příjmy, kolik jde na platy a jaký je výhled pro příští sezonu

Představenstvo Realu Madrid 23.07.2024 schválilo účetní závěrku za sezonu 2023/24. Klub zakončil ročník se ziskem a rekordními příjmy v rámci…
Miguel Gutiérrez: Jeden ze strůjců historické sezony. Levý bek má předpoklady na Real Madrid
Analýzy a rozbory

Miguel Gutiérrez: Jeden ze strůjců historické sezony. Levý bek má předpoklady na Real Madrid

Je čas na finále seriálu o hráčích spojených s Realem Madrid. První místo podle názoru redakce RealMadryt.pl patří Miguelu Gutiérrezovi,…
Endrick: Připraven udělat krok vpřed a přestoupit do Evropy. Brazilec má velký potenciál
Analýzy a rozbory

Endrick: Připraven udělat krok vpřed a přestoupit do Evropy. Brazilec má velký potenciál

Přinášíme Vám třinácté pokračování v sérii článku shrnujícím výkony fotbalistů spojovaných s Realem Madrid. Druhé místo podle názoru redakce RealMadryt.pl…
Takefusa Kubo: Splněná očekávání a nová smlouva. Japonec je hvězdou Sociedad
Analýzy a rozbory

Takefusa Kubo: Splněná očekávání a nová smlouva. Japonec je hvězdou Sociedad

Přinášíme Vám dvanácté pokračování v sérii článku shrnujícím výkony fotbalistů spojovaných s Realem Madrid. Blížíme se do finále a třetí…