Po odchodu Nacha a Joselua je v Realu Madrid nejméně Španělů v historii

Po odchodu Nacha a Joselua je v Realu Madrid nejméně Španělů v historii
Joselu slaví gól (© realmadrid.com)

Odchodem Nacha a Joselua přichází Real Madrid nejen o dva důležité hráče (jednoho z kapitánů a protagonistu posledního semifinále Ligy mistrů proti Bayernu), ale také o dva španělské hráče, čímž se zastoupení domácích hráčů v madridském týmu dostává na historické minimum.

V právě skončené sezoně měl Real Madrid osm Španělů: Kepa, Carvajal, Lucas Vázquez, Fran García, Ceballos, Brahim, Nacho a Joselu. Kromě odchodu posledních dvou jmenovaných na Blízký východ se očekává, že se Kepa vrátí do Chelsea. A není vyloučeno, že odejde ještě někdo další, například Fran García nebo Ceballos.

Historické minimum

V této fázi léta má Real Madrid pro příští sezonu šest Španělů. Kromě pěti, u nichž se očekává, že budou pokračovat, se vrací Jesús Vallejo, který strávil minulou sezonu na hostování v Granadě, i když je pravděpodobné, že i tento středopolař klub opustí. Žádný z možných příchodů (David Alaba, Franco Mastantuono, Leny Yoro) není Španěl.

Pokud jich nakonec bude šest, bude to méně než polovina počtu, který měli na začátku 21. století, a historické minimum, které až dosud činilo osm z posledních tří sezon (do výčtu se započítávali pouze hráči s číslem prvního týmu, ať už odehráli zápas, nebo ne, a hráči, kteří získali španělský pas dodatečně byli vyřazeni). I proto by Madrid rád přivedl zpět Kepu, který byl v této sezoně zapůjčen z Chelsea a v případě prodeje Lunina by se mohl vrátit.

Bosmanův případ, před a po něm

Úbytek španělských hráčů (resp. nárůst počtu zahraničních hráčů) je společný celému španělskému fotbalu a má jasný původ: rozhodnutí o Bosmanově případu z konce roku 1995. Důsledky tohoto rozhodnutí jsou dobře známé a v Realu Madrid se projevily okamžitě.

V sezoně 1995-1996 byli mezi jedenácti hráči, které Jorge Valdano, Arsenio Iglesias a Vicente del Bosque (tři trenéři, kteří obsadili madridskou lavičku) nejčastěji využívali, pouze tři cizinci: Iván Zamorano, Michael Laudrup a Fernando Redondo. Kromě nich byli v týmu ještě další tři cizinci: Juan Eduardo Esnáider, Freddy Rincón a Dejan Petković.

V následující sezoně byly pouze čtyři hráči v základní jedenáctce nejpoužívanějších hráčů Fabiem Capellem, který přišel v létě, Španělé. Ve stejném létě jako italský trenér klub podepsal smlouvy s Bodo Illgnerem, Christianem Panuccim, Robertem Carlosem, Clarencem Seedorfem, Pedjou Mijatovičem, Davorem Sukerem, Secretariem a Ze Robertem.

Poslední sezonou, ve které bylo v týmu více Španělů než cizinců, byla sezóna 2018-2019, Viníciusova první sezóna v Madridu. V té první sezoně byl hráčem rezervního týmu.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: relevo.com

1 Komentářů

Přidat komentář

Související články

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis
Mužstvo

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis

V minulých dnech se útočník oženil a v pouhých 18 letech a 58 dnech vstřelil gól na Bernabéu v Lize…
Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?
Mužstvo

Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?

Thibaut Courtois už ve své kariéře udělal vše pro to, aby byl považován za nejlepšího brankáře na světě a možná…
RELEVO: Tchouaméniho výkonnost vyvolává pochybnosti
Mužstvo

RELEVO: Tchouaméniho výkonnost vyvolává pochybnosti

Francouz se proti Stuttgartu trápil a jeho výkony v letošní sezóně jsou diskutabilní. Mezitím Eduardo Camavinga, hlavní rival Auréliena na…
Valverde: Sezóna je teprve na začátku a ještě nás čeká dlouhá cesta. Čeká nás mnoho zápasů
Mužstvo

Valverde: Sezóna je teprve na začátku a ještě nás čeká dlouhá cesta. Čeká nás mnoho zápasů

Fede Valverde byl zvolen nejlepším hráčem Realu Madrid za měsíc srpen. Ve čtvrtek ve Valdebebas převzal speciální cenu od sponzora…