První rok Juda Bellinghama

První rok Juda Bellinghama
Jude Bellingham (zdroj:realmadrid.com)

V pátek to byl přesně rok od chvíle kdy Real Madrid oznámil příchod Juda Bellinghama. Anglický záložník ve své premiérové sezóně nezklamal. S Los Blancos dosáhl na tři trofeje. A co je nejpodstatnější, byl jedním z hlavních strůjců každého z tohoto úspěchu.

Bellingham má rozhodně důvod k radosti. V pátek uplynul přesně rok od oficiálního oznámení, slavného madridského comunicado oficial, kterým se Los Blancos pochlubili ziskem svého dalšího diamantu do blyštivé královské koruny. Byl to rok, během něhož Jude ukázal všechny své kvality. Získal tři trofeje. Začal španělským Superpohárem, následoval triumf v La Lize, pověstnou třešinkou na dortu pak bylo vítězství v Lize mistrů. Pro Bellinghama o to cennější, že svůj první ušatý pohár s Realem získal na londýnském Wembley, což byl jeho velký sen. Sám hráč se o své pocity podělil s fanoušky na sociálních sítích, kde napsal: „Dnes je to přesně rok. Zatím jsem měl radost z každého okamžiku!

Bellingham přestoupil do Madridu za 103 milionů eur. Během následujících měsíců se ovšem tato částka navýšila o bonusy, hovoří se až o dalších 31 milionech eur. Podle informací, které Borussia poskytla frankfurtské burze, na níž je kótována, se bonusy odvíjejí od výkonů Juda i výsledků samotného Realu Madrid. Obvykle se bonusy dělí půl na půl: polovina závisí na výkonech (odehrané zápasy, počet gólů, asistencí…), druhá polovina se skládá z úspěchů týmu (tituly, účast v Lize mistrů…).

Velká fotbalová naděje zazářila v Dormundu, který ho získal v sezóně 2020 za zhruba 30 milionů eur z Birminghamu. Přesuny mladých Angličanů mimo Premier League nejsou příliš obvyklé. Juda k němu přiměl vývoj hráčů, jako je Jadon Sancho, který v Borussii poprvé hrál v letech 2017-2020, či stabilní ekonomická situace vestfálského klubu. K naprosté dokonalosti mu chyběl pouze zisk Meisterschale, trofeje, která se uděluje mistrovi německé Bundesligy. Zde Bellingham zažil obzvlášť velké zklamání. V posledním kole sezóny 2022/23 nemohl kvůli zranění nastoupit a pouze zpovzdálí sledoval, jak jeho touha po zisku ligového titulu splaskla jako mýdlová bublina po domácí remíze Dortmundu s Mohučí. Po těchto událostech se uskutečnil jeho přesun na Santiago Bernabéu.

Jude Bellingham je plodem pečlivě budované kariéry. Už ve 14 letech byl posunut do starší kategorie U15. Jako kapitán posléze vedl týmy U16 a U17. Trenéři v Birminghamu i mládežnických reprezentací ho často stavěli do složitých pozic, aby ho připravili na to, že se jednou stane lídrem anglické seniorské reprezentace. A nejen to. Těžil z toho i Real Madrid v prvních měsících Bellinghamova působení.

Především díky 18 gólům, které vstřelil mezi srpnem 2023 a lednem 2024 v La Lize a Lize mistrů dohromady, a fantastickým výkonům, jako byl ten v El Clásiku proti Barceloně na Montjuïcu, kdy zaznamenal dva góly a zajistil madridskému týmu vítězství (rozhodující gól vstřelil také ve druhém ligovém střetnutí proti Kataláncům).

K tomu je třeba připočíst jeho vynikající zásah proti Neapoli po působivé individuální akci. K tomuto úspěchu přispěl i jeho výborný vztah s celým trenérským štábem. Po zranění ramene, které utrpěl proti Rayu, sice přišel mírný pokles formy, který od ledna snížil jeho výkonnost, ale ani to mu nezabránilo v tom, aby hrál významnou roli jak při zisku 36. španělského mistrovského titulu, tak při zisku 15. evropského poháru, kde se ve finále na domácí půdě v Londýně utkal se svými bývalými spoluhráči z Borussie.

Jude dokončil sezónu s 42 odehranými zápasy z 55 možných (76,36 %) a 23 góly a 13 asistencemi na kontě. Za zmínku však stojí jeho bouřlivý vztah se španělskými rozhodčími. Ti totiž postupem času začali měnit svůj přístup k němu. Nejpříznačnější situace nastala na Estadio Mestalla. Záložník tehdy vstřelil třetí gól Los Blancos, kterým by zajistil tři body, ale Jesús Gil Manzano ho zrušil, protože usoudil, že čas vypršel, a foukl píšťalku v absurdní chvíli, ačkoli měl nechat míč spadnout do sítě ještě před signalizací konce zápasu. Rozzuřený Angličan na něj poté zakřičel: „Je to zasranej gól!“ Stálo ho to vyloučení na dva zápasy. Po návratu na hřiště už byl v hodnocení práce rozhodčích zdrženlivější a vyjádřil to charakteristickým gestem v dubnovém utkání proti Bilbau, kdy si symbolicky zavřel ústa.

Nyní se Bellingham těší na svůj debut za Anglii na mistrovství Evropy, který ho čeká v prvním zápase skupiny proti Srbsku (neděle 16. června ve 21:00). Do turnaje, který se koná v Německu, vstupuje jako jedna z největších hvězd budoucnosti, ale také jako současná hvězda a zásadní hráč pro svůj národní tým, který by měl pomoci obnovit jeho bývalou slávu. Je příznačné, že Anglie nezískala žádný velký titul od mistrovství světa 1966, které se hrálo na anglické půdě. Než však přijdou výzvy evropského šampionátu, může dvacetiletý hráč oslavit své první výročí jako hráč Realu Madrid.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: as.com

Přidat komentář

Související články

RELEVO: Část týmu začíná pochybovat o Pintusovi a jeho metodách
Mužstvo

RELEVO: Část týmu začíná pochybovat o Pintusovi a jeho metodách

V Realu Madrid, který v posledních letech působil jako klidný přístav, se začínají objevovat první trhliny. Výsledky se rodí těžce…
OFICIÁLNĚ: Rodrygo je zraněný. Vrátí se až na konci listopadu
Mužstvo

OFICIÁLNĚ: Rodrygo je zraněný. Vrátí se až na konci listopadu

Real Madrid na svých webových stránkách informoval o zdravotním stavu Rodryga. Potvrdil tak včerejší spekulace. „Po testech, které Rodrygovi provedl…
Pozitivní zprávy. Brahim dělá vše pro to, aby stihl sobotní El Clásico
Mužstvo

Pozitivní zprávy. Brahim dělá vše pro to, aby stihl sobotní El Clásico

Úterní vítězství 5:2 nad Borussií Dortmund bylo velkým pozitivem před sobotním El Clásikem. Radost fanoušků Realu Madrid nicméně během středečního…
OFICIÁLNĚ: Thibaut Courtois je zraněný!
Mužstvo

OFICIÁLNĚ: Thibaut Courtois je zraněný!

Belgičan utrpěl zranění ve včerejším zápase proti Borussii Dortmund. Real Madrid o tom informoval na svých webových stránkách. „Po vyšetřeních,…