Co všechno změní příchod Mbappého? Formaci, roli Rodryga, platový žebříček a horší pozici odchovanců

Co všechno změní příchod Mbappého? Formaci, roli Rodryga, platový žebříček a horší pozici odchovanců

Příchod Kyliana Mbappého do Realu Madrid změní mnohé. Od rozestavení, přes role Rodryga a Endricka až po platový žebříček… Klub a Carlo Ancelotti musí spoustu věcí dobře naplánovat.

Příchod Kyliana Mbappého do Realu Madrid se bude rovnat „elektrošoku“ na mnoha úrovních. A přestože mluvíme o týmu, který před pouhými čtrnácti dny vyhrál Ligu mistrů, nikdo nepochybuje o tom, že francouzský dynamit je výjimečný případ a už jen jeho přítomnost bude znamenat, že se v Madridu mnohé změní. Tyto změny by samozřejmě neměly být k horšímu, ale faktem je, že Carlo Ancelotti bude muset opět prokázat svůj mimořádný trenérský cit.

Formace

Příchod Mbappého může ovlivnit především rozestavení, v němž Real Madrid v minulé sezoně dosáhl na double. Cílem číslo jedna bude zapojit Francouze do týmu co nejlépe a nejefektivněji a v tomto ohledu by mohl být odchod Toniho Kroose docela přínosem – Jude Bellingham by totiž byl odsunut do role organizátora hry, což by umožnilo Viníciusovi a Rodrygovi přesunout se na křídla a uvolnit tak Mbappému střed ofenzivy. Nebude se samozřejmě jednat o rigidní rozestavení, protože Ancelotti dá všem třem útočníkům velkou volnost, ale toto počáteční rozestavení se posune od 4-4-2 ke 4-3-3.

Role Rodryga

Rodrygo se významně podílel na vítězství v posledních dvou ročnících Ligy mistrů a Ancelotti mu to nikdy nezapomene. Brazilcův dvojitý úder v semifinále proti Manchesteru City v sezóně 2021/22 umožnil Realu Madrid protlačit se do prodloužení a v něm pak postoupit do finále. V minulé sezóně byl jeho zásah na Etihad Stadium klíčový, pokud jde o přežití náporu svěřenců Pepa Guardioly. Momentálně to nevypadá, že by Rodrygo zčistajasna přišel o místo v základní sestavě a s největší pravděpodobností vytvoří novou trojici s Viníciusem a Mbappém.

Nicméně přechod na rozestavení 4-3-3 by mohl narušit Ancelottim tolik hledanou a žádanou rovnováhu, díky níž se Los Blancos v průběhu sezony 2023/24 tak dařilo. To by mohlo italského kouče donutit vrátit se ke hře se čtyřmi záložníky, a v takovém případě by byl právě Rodrygo první obětí. Brazilec začal před finále Ligy mistrů pochybovat o své budoucnosti na Santiago Bernabéu a moc dobře ví, že příchod Mbappého kromě Viníciuse ohrožuje všechny ofenzivní hráče Los Blancos.

Platový žebříček

Podle informací francouzských novinářů mělo udržení Mbappého stát PSG přibližně 200 milionů eur ročně. To jsou částky, které jsou pro Real Madrid nepřijatelné. V roce 2022 klub pro Francouze připravoval smlouvu, která mu zaručovala čistý plat 30 milionů eur ročně, a nyní měla tato částka klesnout na 15 milionů eur čistého ročně, přičemž hráč měl dostat až 80 % svých obrazových práv (normou v Realu Madrid je, že si každá strana ponechá 50 % práv). V nejbližší době klub plánuje zvýšení platů pro Vinícia a Bellinghama, aby se tak vyrovnal nový platový žebříček. Nelze však popřít, že se dostává do momentu, kdy se nový fotbalista okamžitě postaví na nejvyšší platový stupeň v prvním týmu – podobná situace nastala již v roce 2009 s Cristianem Ronaldem a v roce 2019 s Edenem Hazardem.

Zámek pro Endricka

Mbappé je nejdůležitějším přestupem letošního léta, ale není jediným. Endrick, kterému bude 21. července 18 let, se rovněž stěhuje do Madridu a stane se novým plnohodnotným hráčem královského klubu. Navíc, když Luka Modrić zůstane, bude Mbappé nucen hrát v sezoně 2024/25 s číslem 9 na zádech, které mělo být původně vyhrazeno právě Endrickovi.

Samotná přítomnost Francouze znamená také omezení minutáže pro klenot z Palmeiras, který bude čelit velmi silné konkurenci o místo v ofenzivě. Kromě již výše naznačeného Rodryga budou na své šance číhat také Brahim Díaz, Arda Güler a s největší pravděpodobností i Joselu, který by měl v Madridu zůstat. Co se týče Endricka, není samozřejmě kam spěchat, protože si všichni uvědomují, že je to spíše hráč do budoucna, ale příchod Mbappého jistě ovlivní počet minut, které od Ancelottiho ve své první sezoně dostane.

Canteranos

Vzhledem k přetlaku v ofenzivě se šance hráčů z akademie prakticky rovnají nule. V jednu chvíli se v minulé sezoně začal na hřišti objevovat Nico Paz z Castilly, ve kterém Carletto vidí velmi vysoký potenciál do budoucna. Nyní by jemu nebo kterémukoli jinému z canteranos mohla otevřít dveře do prvního týmu jen katastrofální pohroma v podobě zranění některé z velkých hvězd.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: as.com

Přidat komentář

Související články

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés
Mužstvo

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés

Podle španělského rádia COPE budou Jude Bellingham a Dani Carvajal odpočívat v úterním klání proti Deportivu Alavés. Carlo Ancelotti je chce…
MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid
Mužstvo

MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid

Další záblesk lepších zítřků je v táboře Los Blancos. Ve Vadebabas se usilovně pracuje na tom, aby se v dohledné době vrátil…
Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis
Mužstvo

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis

V minulých dnech se útočník oženil a v pouhých 18 letech a 58 dnech vstřelil gól na Bernabéu v Lize…
Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?
Mužstvo

Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?

Thibaut Courtois už ve své kariéře udělal vše pro to, aby byl považován za nejlepšího brankáře na světě a možná…