Od triumfu k triumfu. Real zažívá nejvítěznější éru, v posledních třech sezónách bral vždy tři trofeje

Od triumfu k triumfu. Real zažívá nejvítěznější éru, v posledních třech sezónách bral vždy tři trofeje
Oslavy La Decimoquinty (zdroj: realmadrid.com)

Real Madrid prožívá nejvítěznější cyklus ve své historii, což koneckonců není u klubu, který v letech 1956-66 šestkrát dosáhl na evropský pohár nebo který dvakrát dokázal pětkrát za sebou vyhrát španělskou La Ligu, žádné velké překvapení.

Nikdy předtím se však Los Blancos nepodařilo to, co v předchozích třech sezónách. Svěřenci Carla Ancelottiho si tři roky po sobě připsali na své konto tři trofeje. Během tohoto období Real vyhrál dvě Ligy mistrů, a když se mu nepodařilo zvednout nad hlavu tuto nejcennější klubovou trofej, která nejvíce definuje identitu Los Blancos, dostal se tým alespoň do semifinále.

V sezóně 2021/22, první po Ancelottiho návratu, zahájil tým své triumfální tažení vítězstvím ve španělském Superpoháru. To však byla jen předzvěst toho, co mělo přijít později, a sice vítězství v La Lize a triumf v Lize mistrů. Pojďme však postupně. Dne 12. ledna 2022 porazil Real v semifinále domácího Superpoháru Barcelonu v prvním oficiálním El Clásiku, hraném mimo Španělsko. O postupu do finále rozhodl gól Fedeho Valverdeho v prodloužení. Carlettův tým poté porazil Atlétiko po trefách Modriće a Benzemy. Tento úspěch jen dále posunul tým do boje o ligový titul. Los Blancos ho zpečetili ve 34. kole, když doma porazili Espanyol 4:1. Real vedl v této ligové sezoně v 37 z 38 kol.

Výše zmíněné tažení se však zapíše do paměti zejména díky 14. triumfu v Evropském poháru, který byl poznamenán velkolepými odvetami proti Mbappému, Messimu a Neymarovi z PSG, Rüdigerově Chelsea a Guardiolovu City. Každý ze soupeřů v odvetách, které se pokaždé odehrály na Bernabéu, pouze uznal převahu Merengues. V pařížském finále proti Liverpoolu o trofeji rozhodl gól Viniho Júniora.

Vítězství v Lize mistrů otevřelo Realu cestu k zisku dalších dvou trofejí, a to již v sezoně 2022/23. Jejich význam byl možná o něco menší, ale rozhodně pomohly posílit globální značku klubu. V evropském Superpoháru Real porazil Eintracht Frankfurt 2:0 a na mistrovství světa klubů v únoru 2023 vyhrál 5:3 nad saúdským Al-Hilalem. Týmu se nicméně nezdařila obhajoba ligového titulu, který nakonec skončil v rukou Barcelony. Real se poté soustředil na Copa del Rey, kde tým zaznamenal obdivuhodná vítězství proti Villarrealu, Atlétiku a především Barceloně na Camp Nou (4:0). Ve finále v Seville dvě trefy Rodryga připravily Osasunu o sen na zisk historicky první trofeje.

Minulá sezóna se téměř úplně podobala té před dvěma lety. Kampaň začala triumfem ve velkém stylu ve španělském Superpoháru. Cesta tentokrát vedla přes Atlético Madrid v semifinále a Barcelonu ve finále. V lize dlouho soupeřili Los Blancos především s Gironou. Ve 23. kole však poskočili do čela a už z něj neslezli. Úspěch byl opět zpečetěn čtyři kola před koncem. V Lize mistrů mezitím vedla cesta ke hvězdám přes střetnutí s Lipskem, City, Bayernem a Borussií.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: marca.com

Přidat komentář

Související články

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés
Mužstvo

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés

Podle španělského rádia COPE budou Jude Bellingham a Dani Carvajal odpočívat v úterním klání proti Deportivu Alavés. Carlo Ancelotti je chce…
MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid
Mužstvo

MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid

Další záblesk lepších zítřků je v táboře Los Blancos. Ve Vadebabas se usilovně pracuje na tom, aby se v dohledné době vrátil…
Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis
Mužstvo

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis

V minulých dnech se útočník oženil a v pouhých 18 letech a 58 dnech vstřelil gól na Bernabéu v Lize…
Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?
Mužstvo

Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?

Thibaut Courtois už ve své kariéře udělal vše pro to, aby byl považován za nejlepšího brankáře na světě a možná…