Real Madrid 11 – Barcelona 3. Los Blancos nastolili triumfální jízdu, které Katalánci nedokáží konkurovat

Real Madrid 11 – Barcelona 3. Los Blancos nastolili triumfální jízdu, které Katalánci nedokáží konkurovat
Oslavy na Santiago Bernabéu (zdroj: realmadrid.com)

Rozdíl mezi oběma rivaly se zvyšuje, Los Blancos Kataláncům více a více unikají. Řeč je nyní o počtu získaných titulů v posledních letech a vzájemných konfrontacích. Pomiňme pak další věci, např. institucionální růst, kdy jeden tým je pevně organizovaný, zatímco druhý se zmítá v chaosu. Propastný rozdíl je i ve finanční síle. Největší pak ve sportovním plánování.

Po posledním triumfu v Lize mistrů získal Real Madrid od roku 2019 už 11. trofej, zatímco Barcelona za stejné období vybojovala pouze tři. Pět let, během kterých Katalánci zažili tři suché sezóny bez jediné trofeje (19/20, 21/22 a 23/24), což se Los Blancos stalo pouze jednou (20/21).

Hlavními cíli obou rivalů každou sezónu, jsou vítězství v Lize mistrů a La Lize. Za těchto pět let zvítězila Barcelona pouze jednou v Primera División, kdežto Real se španělským mistrem stal třikrát (19/20, 21/22 a 23/24) a dvakrát uspěl v Lize mistrů (21/22 a 23/24).

Liga mistrů – drtivá převaha Los Blancos

Je fér přiznat, že v éře Messiho měla Barcelona v titulech navrch, zejména se jí dařilo v La Lize a Copa del Rey. Real Madrid tyto úspěchy Katalánců brzdil především v Lize mistrů. Pokud se ale ohlédneme za posledních deset let, získali Los Blancos celkem 25 titulů, kdežto Barcelona 17. Úspěšné jsou z pohledu Realu zejména poslední tři sezóny, kdy do vitríny ve Valdebabas přibylo 11 trofejí, zatímco pýcha Katalánska přidala 3. To vše vypovídá o triumfálním nástupu Realu Madrid, který Blaugranas nedokáží zastavit.

Dominance v El Clásiku

Stejný odstup, který se zvětšuje v počtu titulů, se zvětšuje i v počtu vzájemných střetnutí, v nichž má Real Madrid v současnosti jasnou převahu. Z patnácti velkých derby, odehraných v posledních pěti sezónách ve všech soutěžích, vzešlo deset vítězství Los Blancos, jedna remíza a čtyři výhry Katalánců.

Rozdíl, který by se po příchodu Mbappého, jenž má posílit madridský sportovní projekt, a s cílem Los Blancos získat v příští sezoně sedm titulů mohl ještě zvětšit. Barça je v současné době daleko za Realem Madrid.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: marca.com

4 Komentářů

  • Avatar

    samozrejme takéto štatistiky tešia, ale..
    tie obdobia sú proste vytrhnuté tak, aby ukazovali našu dominanciu.
    o 50-80 rokov na konci storočia, pri hľadaní klubu storočia, budú na to pozerať inak
    a to pekne od začiatku 21. storočia.
    preto by sme aj my mali pozerať na to takto, pretože predovšetkým tituly v španielskej lige v 21. storočí máme čo doháňať. S Messim ich vyhrávali ako na páse a výrazne stiahli náš náskok v týchto tituloch.

    do roku 2000:
    Real 27x , Barca 16x

    od roku 2001:
    Real 36x (+9) , Barca 27x (+11 titulov la ligy).

    nie je to dramatický rozdiel, ale aktuálne zaostávame o 2 tituly v období, ktoré by sme mali posudzovať predovšetkým.

    0
    0
    • Avatar

      dúfajme, že s K.Mba budeme valec.
      určite nevyhráme všetko najbližšie roky, naučia sa hrať proti nám,
      ale nejaký Triple by potešil (resp sezóna, kde vyhráme všetko čo sa dá..
      ideálne hneď tá najbližšia..

      0
      0
      • Avatar

        7 titulů by byla super sezona

        1
        0
      • Avatar

        No, mě osobně triple netrápí. Když vyhraješ LM nebo ligu, tak klidně pohár přenechám někomu jako Bilbao nebo Sebastian (když to nebude Barca). Radši budu mít konzistentní výkony každý rok, než abych jeden rok vyhrál triple a pak další rok nic.

        Ale bylo by fajn tu ligu zopakovat, dokud na tom Barca není moc dobře. Máme Mbank navíc, jenom to chce poladit bránění. Letos jsme měli 4 záložníky, co se dokázali vrátit a bránit. Teď to budou jen 3, takže počítám, že Rodrygo bude ten, kdo bude mít u Carla i obranné úkoly.

        0
        0

Přidat komentář

Související články

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés
Mužstvo

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés

Podle španělského rádia COPE budou Jude Bellingham a Dani Carvajal odpočívat v úterním klání proti Deportivu Alavés. Carlo Ancelotti je chce…
MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid
Mužstvo

MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid

Další záblesk lepších zítřků je v táboře Los Blancos. Ve Vadebabas se usilovně pracuje na tom, aby se v dohledné době vrátil…
Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis
Mužstvo

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis

V minulých dnech se útočník oženil a v pouhých 18 letech a 58 dnech vstřelil gól na Bernabéu v Lize…
Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?
Mužstvo

Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?

Thibaut Courtois už ve své kariéře udělal vše pro to, aby byl považován za nejlepšího brankáře na světě a možná…