AS: Příběh dvou ér Galácticos. Za dvacet let se hodnota týmu snů téměř čtyřnásobila

AS: Příběh dvou ér Galácticos. Za dvacet let se hodnota týmu snů téměř čtyřnásobila
Bellingham, Mbappé a Vinícius

Nová jedenáctka Realu Madrid se blíží hodnotě vyšší, než 900 milionů eur. Pro srovnání – tým se Zidanem, Beckhamem nebo Figem v sestavě byl v době své největší slávy oceněn na 239 milionů eur. Oba týmy porovnává deník AS, který dodává, že srovnávat obě éry Los Galácticos nelze, protože hodnota peněz i hráčů se za dvacet let výrazně změnila.

Florentino to dokázal znovu. Prezident Realu Madrid, který je již nyní považován za jednoho ze dvou nejlepších prezidentů v historii klubu, záleží na tom, koho se ptáte, pokračuje v budování dalšího týmu snů. Je to začátek nové éry Galácticos, která má vyvrcholit ziskem mnoha titulů a dalším rozšířením výkladní skříně, zejména Ligy mistrů, trofeje, po níž madridistas touží nejvíce. Za posledních deset let získali šest ušatých pohárů.

Příchod Mbappého znamená, že by Carlo Ancelotti mohl postavit jedenáctku v hodnotě téměř miliardy eur. Zdá se, že kvůli příchodu Francouze budou muset pravidelně střídat tři hráči, a to Aurélien Tchouaméni, Eduardo Camavinga a Rodrygo, aby se podělili o své místo v základu. A vzhledem k tomu, že každý z nich má jiné přednosti, bude muset míchat vítězný koktejl z nejrůznějších příměsí.

Zbytek členů základní sestavy bude pro nejdůležitější střetnutí spíše nedotknutelný, samozřejmě pokud budou zdraví. Jedná se o nový tým Galácticos, který se chce zapsat do fotbalové historie. Nejvyšší hodnotu mají Mbappé a Bellingham, oba za 180 milionů eur, těsně následovaní Viníciusem s odhadovanou hodnotou 150 milionů eur.

K tomu je třeba připočíst Eduarda Camavingu, který bude hrát často od první minuty a jehož cena je 90 milionů eur. Téměř bezkonkurenční tým, který bude mít na lavičce náhradníků borce jako David Alaba, Arda Güler, Brahim Díaz, Joselu a Endrick. Ti budou v průběhu celé sezony velmi důležití, protože královský celek nastoupí k sedmi různým soutěžím a – jak Ancelotti letos ukázal – všichni dostanou své minuty a šance.

Když se řekne Los Galácticos, každému se okamžitě vybaví první éra Florentina Péreze v Realu Madrid. V prvních letech svého působení dokázal na Santiago Bernabéu přivést hráče jako Zinédine Zidane, David Beckham, Ronaldo Nazário a Luís Figo. Tento tým však nedopadl příliš dobře. Rozdíl v hodnotě oproti tomu současnému je obrovský. Jako příklad lze uvést případ Michaela Owena, který přišel do Madridu v létě 2004 za 12 milionů eur jako poslední velký přestup první Florentinovy éry a jeho hodnota tehdy činila 30 milionů eur. Guti, který v té době obvykle seděl na lavičce, byl zase oceněn na 15 milionů eur.

Když sečteme obě jedenáctky dohromady, rozdíl činí 694 milionů eur, a když k současnému týmu přidáme Camavingu a k týmu z roku 2004 Owena, rozdíl se zvýší na 754 milionů eur.

Máme ovšem co do činění se dvěma různými obdobími, v nichž se hodnota hráčů výrazně změnila. Florentino doufá, že nová, současná éra Galácticos přinese lepší výsledky. Co by o tom mohlo rozhodnout? V současném týmu je mnoho mnohem mladších hráčů než v týmu před 20 lety.

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: as.com

Přidat komentář

Související články

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés
Mužstvo

COPE: Bellingham a Carvajal budou odpočívat proti Deportivu Alavés

Podle španělského rádia COPE budou Jude Bellingham a Dani Carvajal odpočívat v úterním klání proti Deportivu Alavés. Carlo Ancelotti je chce…
MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid
Mužstvo

MARCA: Eduardo Camavinga brzy začne naplno trénovat. Hrát by mohl v derby proti Atlétiku Madrid

Další záblesk lepších zítřků je v táboře Los Blancos. Ve Vadebabas se usilovně pracuje na tom, aby se v dohledné době vrátil…
Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis
Mužstvo

Endrickův velký týden. Nejdříve svatba, potom historický zápis

V minulých dnech se útočník oženil a v pouhých 18 letech a 58 dnech vstřelil gól na Bernabéu v Lize…
Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?
Mužstvo

Je Courtois nejlepším brankářem v historii Realu Madrid?

Thibaut Courtois už ve své kariéře udělal vše pro to, aby byl považován za nejlepšího brankáře na světě a možná…