Bez Nacha a Kepy. Jak Real Madrid zajistí povinné kvóty, když má stále méně španělských hráčů?

Bez Nacha a Kepy. Jak Real Madrid zajistí povinné kvóty, když má stále méně španělských hráčů?
Nacho a Vinícius Júnior (zdroj: realmadrid.com)

Kvóty. Opět. Real Madrid stále žije v nejvyšší kontinentální soutěži a dnes, v úterý 30. dubna, se utká s Bayernem Mnichov. Učiní tak v Allianz Areně, daleko od Bernabéua a svého obvyklého domova.

Los Blancos si dělají zálusk na další finále a po zvěstech o odchodu Nacha vzrostly obavy o počet španělských hráčů v týmu. Součástí této rovnice je i Kepa, který se na konci sezony 23/24 vrátí do Chelsea. O dva Španěly méně… bude to problém? Určitě ne.

Požadavky na složení týmu

Bez ohledu na to, jak dopadne dvojzápas s Bayernem a obecně tento ročník Ligy mistrů, Real Madrid doplní po sezoně 25 hráčů v týmu, které UEFA povoluje. Je to maximum a varianta, která nabízí největší rozmanitost a jistotu a je schopna pokrýt jakýkoli druh nezdaru nebo nepředvídané události. Není to však snadné. Toto jsou požadavky:

Na seznam A týmu je třeba zapsat alespoň dva brankáře. Minimálně osm „místních“ hráčů, z nichž: 1) alespoň čtyři musí být odchovanci klubu a 2) zbytek může být odchován asociací. Maximálně 17 míst může být určeno pro hráče bez omezení.

Nejdůležitější je část, která hovoří o odchovancích v klubu a asociaci. Místní hráči se dělí do dvou kategorií. V první z nich, klubově odchovaní, musí být hráč registrován po tři celé sezóny nebo 36 měsíců, nepřetržitě a být v Realu Madrid ve věku od 15 do 21 let.

Ve druhém případě se jedná o hráče, který strávil tři celé sezóny nebo 36 měsíců nepřetržitě v týmech sdružených ve federaci země, do níž patří příslušný klub, ve věku od 15 do 21 let. V případě Realu Madrid a španělských týmů se jedná o RFEF.

Hráči plnící kvóty

Nuancí je mnoho (a jsou velmi složité), ale pravdou je, že Real Madrid má v tuto chvíli více než pokryté obě sekce. A měl by je i v hypotetickém případě, že by Nacho odešel a Kepa by se vrátil do Chelsea.

A to i v případě, že by se Lucas Vázquez rozhodl neprodloužit smlouvu. Ani ne tak kvůli tomu, že Španělé v klubu trénují, ale kvůli přestupové politice, která sleduje mladé talenty. To jsou některé z případů klubem či asociací odchovaných hráčů:

Odchovanci Realu Madrid

Dani Carvajal, Nacho Fernández, Lucas Vázquez, Fede Valverde, Fran García, Vinícius, Rodrygo a Camavinga.

*Například Valverde je také odchovanec klubu, přestože v letech 17/18 odešel na hostování do Deportiva de la Coruña. Uruguayec přišel do Realu Madrid v 18 letech a v klubu strávil celé tři sezony: 16/17, 18/19 a 19/20. Dne 22. července 2019 mu bylo 21 let, a protože sezona začíná 1. července, počítá se mu celá sezona 19/20.

Odchovanci asociace a Real Madrid

Dani Carvajal, Nacho Fernández, Lucas Vázquez, Fede Valverde, Fran García, Vinícius, Rodrygo, Camavinga, Dani Ceballos a Joselu

*Nebereme-li v úvahu, že většina klubově odchovaných hráčů je zároveň trénována i v asociaci, Ceballos, trénovaný v Betisu, a Joselu, trénovaný v Celtě Vigo a Realu Madrid, doplňují seznam hráčů, kteří nejsou trénováni v klubu, ale jsou členy federace (v tomto případě RFEF), do které klub patří.

Za zmínku stojí také to, že existují hráči Castilly, kteří by mohli být součástí pouze seznamu A týmu a kteří by splňovali klubové požadavky: Álvaro Carrillo, Théo Zidane nebo Lucas Cañizares narozeni 2002 jsou jen několika příklady. Jiní, jako Gonzalo García a Mario Martín, oba ročník 2004, by se pravděpodobně objevili jak na seznamu A týmu, tak na seznamu B týmu. Podmínka pro zařazení na seznam B týmu je jasná: být narozen od roku 2003.

Přestupová politika a cizinci

Přestupová politika Realu Madrid nemá vliv pouze na hřišti. Podpisy hráčů jako Vinícius, Rodrygo a samotný Camavinga, všichni tři klubem odchovaní, jsou v tomto ohledu klíčové a strategické.

Všichni přišli do klubu v mladém věku (mezi 15 a 21 lety) a v očích regulí plní stejnou funkci jako canteranos Carvajal, Nacho a Lucas Vázquez. Kromě úspěšnosti přestupové politiky svědčí o cizincích v týmu i fakt, že mezi hráči odchovaných klubem jsou čtyři Španělé, dva Brazilci, Francouz a Uruguayec. Například před několika lety tvořili seznam hráčů s klubovou kvótou pouze národní hráči.

V létě se Endrick, který již dosáhl plnoletosti, připojí k Realu Madrid. K Bílému baletu se připojí v 18 letech, a pokud bude nosit bílý dres tři sezony (24/25, 25/26 a 26/27) před dovršením 21 let, stane se „klubovým odchovancem“.

Pokud například v letech 25/26 odejde na hostování do Deportiva Alavés a poté se vrátí do Valdebebas, stane se odchovancem asociace. Jinak řečeno: pokud by místo do Alavésu odešel na hostování do Brightonu, stal by se volným hráčem a nebyl by hráčem podle kvót (ani klubových, ani asociačních), protože Brighton není členem španělské federace, ale anglické.

Nachův odchod, který se zdá být jistý, spolu s návratem Kepy do Londýna nepředstavuje pro Real Madrid z hlediska kvót apriori žádný problém. Díky přestupové politice, která se snaží přivádět mladé hráče, aby se z nich stali hráči odchováni klubem, Real Madrid požadavky více než splnil.

Zejména v posledních letech se tento příklad osvědčil: přicházejí v 18 letech, v Madridu stráví tři celé sezony a v klubu jsou již odchovanci. Tak tomu bylo v případě Viníciuse, Rodryga a Camavingy.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: relevo.com

3 Komentářů

  • Avatar

    Spíše by mě zajímalo jak to bude příští rok s těmi mimoevropskými hráči. Belli pokud vím, tak německé občanství nemá, nevím jak se do toho počítá Arda a pokud by došli Endrick i s Daviesem, tak další věc, jestli německé občasntví nemá Alfonz. 2 roky zpátky, se tady dosti řešily potenciální přestupy Jesuse a jinýchy…

    0
    0
    • Avatar

      Jude má i irské občanství, takže ten je normálně evropský hráč.
      Mimo EU by byli Endrick, Arda a zřejmě i Davies.

      1
      0
    • Avatar

      Davies má krom kanadského i občanství Libérie. Ta je součástí Cotonou Agreement, která mimo jiné umožňuje hráčům z části Afriky, Pacifiku a Asie nezabírat místa určená pro hráče mimo EU. Situace Ardy je zajímavá, ale prý by taky neměl zabírat místo, alespoň tak psal redaktor Managing Madrid, že to našel. Já takovou výjimku hledal bez úspěchu…
      To by znamenalo, že zatím jediným hráčem bude Endrick.
      A La Liga umožňuje 5 míst, ale na konkrétní zápas může mít tým La Ligy na soupisce pouze 3 hráče

      0
      0

Přidat komentář

Související články

Beckham pochválil záložníka Realu. Jude je výjimečný hráč, fanoušci Realu ho milují za jeho osobnost, řekl
Mužstvo

Beckham pochválil záložníka Realu. Jude je výjimečný hráč, fanoušci Realu ho milují za jeho osobnost, řekl

Jen málo hráčů se dokázalo tak rychle adaptovat v Realu Madrid, jako to v minulé sezóně dokázal Jude Bellingham. Angličan po příchodu…
Ancelottiho domácí úkol. Hlavní aspekty hry, které Real Madrid musí po reprezentační pauze vylepšit
Mužstvo

Ancelottiho domácí úkol. Hlavní aspekty hry, které Real Madrid musí po reprezentační pauze vylepšit

Další reprezentační přestávka je za námi. Fakt, že se všichni hráči vrátili do Madridu bez zranění, může být zdrojem radosti.…
Reinier se po dobrém začátku v Granadě začal trápit
Mužstvo

Reinier se po dobrém začátku v Granadě začal trápit

Reinier na počátku svého hostování v Granadě udělal skvělý dojem. Brazilec ukázal na hřišti velkou kvalitu, vypadalo to, že rychle našel…
RELEVO: Zimní přestup? Klub upřednostňuje variantu Militão
Mužstvo

RELEVO: Zimní přestup? Klub upřednostňuje variantu Militão

Real Madrid po Carvajalově zranění analyzuje, co dělat a co nedělat během příštích přestupových období. Daniho minimálně roční pauza zhoršuje…