Tomás Roncero: Zfalšovaná liga. Xavi a Laporta ji dostali tam, kam chtěli

Tomás Roncero: Zfalšovaná liga. Xavi a Laporta ji dostali tam, kam chtěli
Joan Laporta a Xavi (zdroj: instagram.com)

Šéfredaktor deníku AS Tomás Roncero okomentoval kontroverzní závěr zápasu mezi Valencií a Realem Madrid. „Chyby rozhodčích proti Los Blancos se kupí, za posledních pět zápasů kvůli tom přišel Real o šest bodů. Xavi a Laporta dostali ligu přesně tam, kam chtěli.

Liga rozhodčích: Titulek tohoto mého dnešního sloupku není mým autorským dílem. Patří Joanu Laportovi a Xavimu Hernándezovi, kteří se po utkání Real Madrid – Almería odvážili takto pojmenovat naši ligu. V tu chvíli se snažili odklonit pozornost od vlastních problémů v kauze Negreira a vytvořili atmosféru, která si nakonec vybrala daň na Realu Madrid, kterého rozhodčí připravili už o šest bodů proti Atlétiku, Rayu a Valencii. Ve všech třech utkáních došlo k hrubým chybám rozhodčích v neprospěch Los Blancos. V derby De Burgos Bengoetxea nenařídil ani jednu ze tří penalt, po kterých volaly zákroky Los Colchoneros – na Lucase po faulu Saúla, dva na Bellinghama od Saviče a Llorenteho. Ve Vallecas měl Real Madrid kopat dvě penalty. Jednu za strčení Isiho do Camavingy, druhou za zákrok Espiny na Rodryga ve vápně. Poslední kapka přišla ve Valencii. Neuznaný gól Bellinghama byl bezprecedentní a neslýchaným, jak to pojmenoval Carlo Ancelotti s elegancí sobě vlastní.

Jesús Gil Manzano: Rozhodčí z Extremadury, který na Mestalle již v roce 2020 odpískal tři penalty proti Realu Madrid, se do kroniky královského klubu zcela jistě zapisuje černým písmem. Pojďme si přesně popsat, co se vlastně přihodilo.

Když Mamardašvili odvrací Modrićův centr z rohového kopu, Hugo Duro je u Gil Manzana a dožaduje se ho, aby ukončil zápas. Ten však signalizuje, že se ještě má pokračovat ve hře. K míči se dostane Brahim, navádí si ho na centr a posílá před Mamardašviliho další horký brambor, přímo do prostoru, kde číhá Jude Bellingham. V tu chvíli Gil Manzano ukončuje zápas, ve zlomku vteřiny Bellingham hlavou umisťuje míč do sítě. Madridistas nemohou uvěřit tomu, co se právě přihodilo. Jude na rozhodčího ve frustraci křičí že „to ku*va byl gól,“ a vidí za to červenou kartu. Carvajal je rozzuřen. Carlo Ancelotti si na uklidnění musí vzít celou hrst žvýkaček, a pak požádá Gil Manzana o vysvětlení. Kuriózní je, že valencijský Mosquera krátce před tím vzteky bušil pěstí do trávy, protože si myslel, že jeho tým právě dostal gól, kterým zápas prohrál.

Neuvěřitelné je i samotné nastavení. V čase 90:24 signalizuje Gil Manzano pokutový kop za vymyšlený faul na Huga Dura. Jeho rozhodnutí musí opravit u videa sedící Munuera Montero. Hlavní rozhodčí se jde podívat k VARu a v čase 93:35 penaltu odvolá a pokračuje se ve hře. Ze sedmiminutového nastavení se více než dvě minuty nehraje! Gil Manzano ale tento čas nenahradil, nepoužil stopky. Kdyby tak učinil, a prodloužil nastavení přesně o ten samý čas, který se nehrál kvůli přezkoumávání penalty, padl by Bellinghamův gól včas a všichni by byli ušetřeni tohoto skandálu. Bojím se, co by se mohlo stát v neděli na San Mamés. Pravdou je, že Xavi a Laporta dostali to, co chtěli. Tři špatné výroky rozhodčích stály Madrid šest bodů.

Dva góly Viniho: Domácí se dva týdny intenzivně snažili zajistit, že atmosféra na Mestalle bude důstojná, a nezvrhla se znovu v rasistické urážky proti Viníciusovi, jako se to stalo v květnu loňského roku. Výjimkou byla tribuna Curva Nord, která Viniho několikrát nazvala „bláznem.“ Vini ale odpověděl fotbalově a dvěma góly zachránil lídrovi La Ligy bod. Vinícius se nesmí nechat strhnout atmosférou. Musí dělat to, co umí: být na hřišti velkým hráčem.

Rozhořčení: Přiznám se, že jsem nikdy neviděl tolik rozhořčení a hněvu u svých přátel, jako tomu bylo po neuznaném Bellinghamově gólu. WhatsApp se mi vaří. Kdyby se to stalo přesně obráceně, Mestalla by hořela, Xavi a Laporta už by zase hovořili o zmanipulované lize. Ale stalo se to tak, jak jsme viděli, protože Jesús Gil Manzano…

Autor: Tomás Roncero, šéfredaktor deníku AS

Laša je redaktorem portálu Bilybalet.cz. Do redakce se po dvouleté odmlce vrátil na počátku roku 2024. K fotbalu má blízko, pracuje pro český prvoligový klub a nedá dopustit na Rýmařov, odkud pochází. Realu fandí už od roku 2002, kdy ho okouzlil gól Zinedina Zidana ve finále Ligy mistrů proti Leverkusenu.


Zdroj: as.com

2 Komentářů

  • Avatar

    Na jednej strane je pochopiteľné rozhorčenie, najlepšie to vystihol Ancelotti, lebo rozhodca mal buď ukončiť zápas hneď po odvrátení rohu, nie počas centra, ktorý nasledoval po odvrátení rohu.
    Na druhej strane, Real mal dať gól včas, aj napriek faulom a hre súpera, žiaľ, chyby pomohli súperovi a Real sa obral o energiu a čas.
    Najhoršie na tom je, že hoci som fanúšikom Realu od detstva a hnevá ma záver včerajšieho zápasu (strata bodov, navyše hentakým spôsobom, plus červená karta), neznášam tento štýl žurnalistiky španielskeho typu, ogrciavanie sa navzájom. Nerobí to dobrú krv v lige ani dobré meno ligy navonok.

    10
    2
  • Avatar

    Súhlas. Technicky vzaté, rozhodca urobil chybu, keď do predĺženia nezarátal čas skúmania penalty VAR-om. Stalo sa.
    Principiálne bol problém v nás (Real Madrid). Vypustili sme celý prvý polčas, čo je 45 minút. A chýbali práve tie. Nie posledných 5 sekúnd.
    Stratili sme dva bodíky a Džúda.
    Dúfajme , že je to koniec našej menšej krízy a do finále sezóny sa to bude lepšiť.
    Hlavne neskĺznime na úroveň chlapcov z prístavu. My máme úroveň, my sme Real Madrid.
    Hala Madrid

    2
    1

Přidat komentář

Související články

KONEC: Real Madrid – VfB Stuttgart 3:1. Los Blancos rozhodli o třech bodech v závěru
La Liga

KONEC: Real Madrid – VfB Stuttgart 3:1. Los Blancos rozhodli o třech bodech v závěru

Real Madrid se ve svém úvodním utkání Ligy mistrů na vítězství pořádně nadřel. Německý Stuttgart odehrál na půdě obhájce titulu…
Ancelotti: Bellingham a Tchouaméni se cítí dobře. Militão je stoprocentně k dispozici
La Liga

Ancelotti: Bellingham a Tchouaméni se cítí dobře. Militão je stoprocentně k dispozici

Carlo Ancelotti dnes vystoupil na tiskové konferenci před zítřejším utkáním Ligy mistrů se Stuttgartem. Přinášíme nejdůležitější výroky trenéra Realu Madrid…
Arda udělal na Anoetě velký krok vpřed
La Liga

Arda udělal na Anoetě velký krok vpřed

Arda Güler se ve střetnutí proti Realu Sociedad ukázal v dobrém světle, přestože nehrál na svém oblíbeném postu. Carlo Ancelotti…
Courtois: Při tyčkách soupeře jsme měli štěstí, ale i to k vítězství pomáhá
La Liga

Courtois: Při tyčkách soupeře jsme měli štěstí, ale i to k vítězství pomáhá

Thibaut Courtois počtvrté v sezóně uhájil čistý štít. Recept na něho naposledy v sobotu nenašli hráči Sociedadu. Třikrát Courtoisovi pomohla branková konstrukce.…